Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 October 2017

Volkoren graanproducten bevatten minimaal 50% volkoren

Door: Angela

Volkoren graanproducten bevatten minimaal 50% volkoren

Beschuit, crackers, pasta, koek en andere graanproducten mogen al volkoren worden genoemd als minimaal 50% van het gebruikte meel volkoren is. Dat heeft de Europese voedingsmiddelenindustrie onlangs afgesproken. Voedselwaakhond foodwatch vindt de afspraak misleidend: ‘Als je een volkorenproduct koopt moet je er vanuit kunnen gaan dat alle graan in het product ook volkoren is.’

Half volkoren

Foodwatch vindt dat producten die witte bloem bevatten niet als “volkoren” mogen worden verkocht: ‘Als een fabrikant er maar voor de helft volkorenmeel in doet, moet het heten zoals het is: half volkoren.’

Volkoren brood wel 100% volkoren

Volkoren brood is in Nederland een uitzondering: wettelijk is vastgelegd dat de claim volkoren bij brood enkel is toegestaan bij 100% volkoren meel. Zit er minder dan 100% volkoren meel in brood, dan wordt gesproken van bruinbrood.

30 jaar geleden

Voor Nederland is de 50% volkorenregel overigens niet nieuw. Volgens voedingsmiddelenfabrikanten is 30 jaar geleden al met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afgesproken dat een volkorenproduct minimaal voor 50% van het graanbestanddeel uit volkorenmeel moet bestaan.

Bronnen: Foodwatch en Healthgrain Forum


Rob van Berkel, Diëtist, 31 October 2017:
@Angela, in de tekst staat het ook goed. Beschuit, crackers, pasta, koek en andere graanproducten mogen inderdaad al volkoren worden genoemd als minimaal 50% van het gebruikte meel volkoren is. Maar een ander criterium van het voorstel is dat het volkorenproduct voor minimaal 30% uit volkorengraan moet bestaan. De titel van het nieuwsbericht doet iets anders vermoeden (Volkoren graanproducten bevatten minimaal 50% volkoren). Dan lijkt mij die 30% meer van toepassing. De Peijnenburg volkoren ontbijtkoek met 22% volkorenroggemeel voldoet bijvoorbeeld niet aan de voorgestelde definitie, hoewel het merendeel van de gebruikte granen volkoren is [1]. De Albert Heijn volkoren biscuits, met als eerste ingrediënt 42% volkorentarwebloem, voldoen wel aan de voorgestelde definitie, maar ook hier is minder dan 50% volkoren [2].

Referenties
1. https://www.ah.nl/producten/product/wi211947/peijnenburg-ontbijtkoek-volkoren-gesneden
2. https://www.ah.nl/producten/product/wi1041/ah-volkoren-biscuit
Angela Severs, Redacteur Nieuws voor dietisten, 31 October 2017:
@Rob Die 30% gaat over of een product een graanproduct mag worden genoemd. Die 50% uit ons bericht is gebaseerd op de zin erna: the whole grain content must exceed the refined grain content.
Rob van Berkel, Diëtist, 30 October 2017:
Wordt er niet minimaal 30% bedoeld (wat bizar laag is)?

"The new Healthgrain Forum definition recommends that a food may be labelled as ‘whole grain’ if it contains at least 30 % whole-grain ingredients in the overall product. In addition, the food must comply with other compositional criteria, namely that the whole grain content must exceed the refined grain ingredients, on a dry weight basis and must not contain high levels of salt, sugar and fat as stipulated in national healthy nutritional guidelines."

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten