Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 December 2013

‘Voedingssupplementen zijn geldverspilling’

Door: Reina

Supplementen slikken

Extra multivitamines, mineralen, foliumzuur of antioxidanten slikken is zinloos. Het voorkomt geen chronische ziekten als kanker en hart- en vaatziekten, zorgt niet voor een langer leven en voorkomt achteruitgang van cognitie op oudere leeftijd niet. Dat stellen 4 Amerikaanse en Britse artsen in de editorial Enough is Enough in de Annals of Internal Medicine.

Het artikel is een reactie op 3 onderzoeken die zijn gepubliceerd in hetzelfde vakblad. De artsen vinden het tijd voor actie en raden aan te stoppen met het slikken van dure supplementen. De meeste mensen die supplementen gebruiken, zijn goed gevoed en hebben helemaal geen tekorten. Ze maken 1 uitzondering: vitamine D.

Bron: Annals of Internal Medicine

Gerelateerd nieuws: Vitamine D tekort marker voor slechte gezondheid


Reina van Bruggen, , 03 January 2014:
@Roland, volgens mij bedoelen de onderzoekers dat ze zonder de supplementen al goed gevoed zijn
Roland Spaan, , 03 January 2014:
Ik heb het onderzoek zelf niet gelezen, maar uit de bovenvermelde conclusie haal ik even de volgende zinsnede naar voren die op zich al tweeledig uit te leggen is “De meeste mensen die supplementen gebruiken, zijn goed gevoed en hebben helemaal geen tekorten”. Wat wordt bedoeld?
1. De personen waren al goed gevoed alvorens zij supplementen namen
2. De personen zijn goed gevoed als gevolg van supplementinname
Erwin Buurman, , 18 December 2013:
Een verdacht daglicht? Het is slechts de waarheid. Wat is daar verdacht aan?

U beticht anderen van frauduleus onderzoek. Dan mag ik toch op z'n minst naar voren brengen dat u wellicht bevooroordeeld bent, en u dus met sterke argumenten (lees: gedegen wetenschappelijk onderzoek) moeten komen.
Gert Schuitemaker, , 18 December 2013:
@Erwin van jou als dietist (neem ik aan) wordt verwacht dat je je klanten goed informeert. Dus aan de slag om zelf je oordeel te vormen.

In plaats van mij in een verdacht daglicht te zetten.
Erwin Buurman, , 18 December 2013:
Wat is er overigens precies gebrekkig aan die onderzoeken? Methode is uitgebreid beschreven. En het is gepubliceerd in een journal met een impact factor van 14. Ze beschrijven tekortkomingen.

En in tegenstelling tot u hebben ze geen financiele banden/belangen.
Erwin Buurman, , 18 December 2013:
@Gert ik ben dan heel benieuwd naar de onderzoeken die pleiten voor het (massaal) slikken van vitamines. Het enige waar vitamines (bewezen) goed voor zijn is het voorkomen van deficientieziekten (met uitzondering van vit D, en eventueel foliumzuur voor de zwangerschap). Voor relatief "gezonde" mensen die een klein beetje gevarieerd eten is het slikken van vitamines dus onzin.

Het is b.v. nagenoeg onmogelijk om een vitamine E tekort te krijgen. Behalve als je een aandoening hebt waarbij je geen vet kan opnemen. Waarom zijn er dan potjes met vitamine E?
Gert Schuitemaker, , 18 December 2013:
Kom op voor je vak! Ik vergat het Voedingscentrum
Gert Schuitemaker, , 18 December 2013:
Iemand de - op zijn zachtst gezegd - gebrekkige onderzoeken gelezen? Welnu, De Volkskrant en NRC ook niet. Je zou het nl niet willen publiceren. Aanslag op de voeding(ssupplementen)benadering ten faveure van medicijnenbehandeling. Voedingswetenschappers, dietisten, kom op voor je vak!
karine hoenderdos, , 18 December 2013:
Goed dat het effect van supplementen wordt onderzocht. Maar jammer van de kort door de bocht reactie van de artsen. Naar mijn mening kunnen veel individuen baat hebben bij een supplement, en dat is iets dat dietisten kunnen bepalen...

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten