Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 February 2015

Voedingsrichtlijn diabetes: geen focus meer op voedingsstoffen


NDF Voedingsrichtlijn

Een cliënt voor je met diabetes type 2 en overgewicht? Dan zijn een mediterrane voeding of een matige beperking van koolhydraten de beste keuzes. Dat laat de nieuwe NDF Voedingsrichtlijn zien die op donderdag 5 februari gepresenteerd werd. Syska Walgemoet, lid werkgroep herziening NDF richtlijnen en diëtist Gelre ziekenhuizen Apeldoorn: ‘De focus ligt niet meer op afzonderlijke voedingsstoffen of energiepercentages. Er blijkt namelijk geen ideale verhouding voor de macronutriënten te zijn voor alle mensen met diabetes. De kwaliteit van de vetten en koolhydraten is belangrijker dan de hoeveelheid.' Dit betekent voor de advisering onder andere:

  • vooral volkorengranen, peulvruchten, groenten en fruit als koolhydraatbronnen
  • geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk beperken
  • dat de totale hoeveelheid vet niet beperkt hoeft te worden als er geen sprake is van overgewicht.
  • dat onverzadigd vet wel de voorkeur heeft boven verzadigd vet (met uitzondering van zuivel) en transvet.
  • vette vis en noten omdat omega-3 vetzuren daaruit het cholesterolgehalte verlagen. Een supplement met omega-3 vetzuren heeft echter geen beschermend effect op hart en bloedvaten.

Ook de preventie van diabetes krijgt aandacht in de richtlijn. Elise Kuipers, lid werkgroep herziening NDF richtlijnen en zelfstandig gevestigd diëtist in Amsterdam: ‘De nadruk ligt op de kwaliteit van de voeding, waarbij de voeding persoonlijk wordt aangepast en uiteraard rekening wordt gehouden met persoonlijke wensen, culturele voedselvoorkeuren en juiste hoeveelheid energie. Verschillende voedingspatronen kunnen als uitgangspunt dienen, zoals het mediterrane, laag glykemische index, gematigd koolhydraatbeperkte en vegetarische eetpatroon.’
Stichting DNO heeft het initiatief genomen en de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) benaderd met het verzoek de richtlijn te herzien. Andrea Gnoth, voorzitter van Stichting DNO: ‘Toen we een jaar geleden vroegen om de herziening, hebben we de NDF ook gevraagd om er landelijke bekendheid aan te geven. Mijn stoutste verwachtingen zijn overtroffen met zoveel interesse. De richtlijn is veel meer dan een update geworden. De spilfunctie van de gespecialiseerde diëtist komt veel meer naar voren en er is veel meer aandacht voor de multidisciplinaire samenwerking. En daarnaast zijn de richtlijnen heel leesbaar.’

De nieuwe richtlijn is ook het onderwerp van 8 geaccrediteerde avondcursussen in het kader van de NDFCollege Tour in maart. De praktische samenvatting van de richtlijn is hier te downloaden.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten