Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 July 2015

Voedingsonderzoek bij vierdaagselopers

Door: Karine

Vierdaagse

Is een gezonde beweger, zoals een Vierdaagsewandelaar, automatisch een gezonde eter? Het antwoord op deze vraag staat dit jaar centraal in het Vierdaagseonderzoek van hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman en haar team van het Radboudumc en Eat2Move.

Op 25 juni ontvingen 10.000 wandelaars via de e-mail een uitnodiging om een vragenlijst over hun beweeg- en voedingspatroon in te vullen. Daarnaast analyseert het onderzoeksteam tijdens de Vierdaagse bij 1.000 wandelaars de bloedwaardes van een aantal belangrijke vitaminen en mineralen.

Zo wordt onder andere vitamine D bepaald. Dit vitamines staat in de belangstelling omdat tekorten in de westerse wereld veel voorkomen. Studies suggereren dat meer dan de helft van de vijftigplussers een tekort heeft aan vitamine D. Zo’n 70 tot 90% van onze behoefte aan vitamine D maken we zelf aan onder invloed van UV-straling uit zonlicht. De Gezondheidsraad adviseert dan ook dat iedereen dagelijks 15 tot 30 minuten in de zon moet zijn. Gemiddeld lopen Vierdaagsewandelaars 500 kilometer als voorbereiding op de Vierdaagse. Van hen mag dan ook aangenomen worden dat zij voldoende blootgesteld zijn aan zonlicht en dus gemiddeld een betere vitamine D-status hebben. Uit het Vierdaagseonderzoek zal moeten blijken of dit inderdaad zo is.

Ook wordt gekeken naar status van vitamine B12, foliumzuur, ijzer, hemoglobine en magnesium.

Bron: Radboud umc


Jeanine van Greunsven, voedingskundige, 07 July 2015:
begrijpelijk dat gekeken wordt naar deze waarden, echter mi. is het blikveld veel te smal. Intensief bewegen zoals bij de 4daagse, veroorzaakt grote celschade, (oxidatieve stress) slechts enorme hoeveelheden groenten en fruit doen die celschade teniet (gezondheidsmanagement)
daarom zou de groenten en fruit consumptie moeten worden meegenomen in de communicatie naar de lopers. Met gezonde (aanvaardbare waarden van diverse vitamines en mineralen kom je er niet vwb preventie . Het synergie effect van micronutriënten uit groenten en fruit vormen een levensvoorwaarde.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten