Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 September 2012

Voedingsnorm voor vitamine D verhoogd

Door: Angela

De Gezondheidsraad (GR) heeft nieuwe voedingsnormen en suppletieadviezen voor vitamine D opgesteld. De dagelijkse behoefte bij onvoldoende blootstelling aan zonlicht is verdubbeld van 5 naar 10 mcg/dag voor iedereen tussen 4 en 70 jaar. 

De suppletieadviezen voor 2 groepen zijn gewijzigd. Voor iedereen vanaf 70 jaar adviseert de GR nu een dagelijks supplement met 20 mcg/dag in plaats van 10 mcg/dag. Verder wordt een vitamine D supplement niet meer geadviseerd aan lacterenden.

De GR sluit zich aan bij de bovengrens van 100 mcg/dag voor volwassenen, die EFSA heeft opgesteld. Dat is het dubbele van de bovengrens uit de oude voedingsnormen (50 mcg/dag).

De voedingsnormen blijven gebaseerd op de effecten van vitamine D voor de botgezondheid. Volgens de GR is de bewijsvoering nog onvoldoende voor effecten van vitamine D bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Komende jaren worden echter grootschalige interventieonderzoeken uitgevoerd, die wellicht aanleiding kunnen geven tot een nieuwe evaluatie.

De dagelijkse behoefte is verhoogd door nieuwe inzichten over de relatie tussen de vitamine D-inname, het gehalte aan vitamine D in het lichaam (serum 25OHD-gehalte) en de bijdrage van zonlicht aan de vitamine D voorziening.

Het grootste verschil met de eerdere voedingsnormen is dat de GR nu alleen voedingsnormen heeft afgeleid die bij onvoldoende zonlichtblootstelling gelden. Dit is gedefinieerd als minder dan 15-30 minuten blootstelling aan hoogstaande zon (tussen 11 en 15 uur) met hoofd en handen ontbloot. Hierbij benadrukt  de GR het belang van verstandig zonnen zoals wordt uitgedragen door de KWF Kankerbestrijding.

In de praktijk levert zonlichtblootstelling naar schatting gemiddeld over het hele jaar 7 mcg/dag op. Een gezonde voeding met margarine, halvarine en bak en braadvetten levert naar schatting ongeveer 3 mcg/dag op.

De adviezen voor een vitamine D supplement op een rij:

  • kinderen van 0-4 jaar (10 mcg/dag)
  • zwangere vrouwen (10 mcg/dag)
  • vrouwen tussen 50-70 jaar (10 mcg/dag)
  • iedereen vanaf 70 jaar (20 mcg/dag, was 10 mcg/dag)
  • iedereen met donkere huidskleur of onvoldoende zonlichtblootstelling (10 mcg/dag)
  • niet meer voor lacterenden (was 10 mcg/dag)

Bron: Gezondheidsraad


Suzan Bijleveld, , 02 October 2012:
maar je krijgt ook 'gratis huidkanker' als je je niet insmeert....en als je je wel insmeert maak je geen vit D aan. Nee, ik ben blij met de aangescherp te adviezen maar had liever gezien dat we de aanbeveling van bloedwaarde van ons omliggende landen + VS hadden aangehouden namelijk 50 nmol/l ipv 30 nmol/l. Zeker als je bedenkt dat de bovengrens 250 Nmol/l is. Dan lijkt me een waarde van 30 in het bloed aan het begin van de winter vragen om problemen ( spierzwakte, moe, trap niet op kunnen komen etc.) Kan het boekje van Schuitemaker over vit D erg aanbevelen.
Gert Schuitemaker, , 02 October 2012:
Even citaat uit het bovenstaande: "In de praktijk levert zonlichtblootstelling naar schatting gemiddeld over het hele jaar 7 mcg/dag op. ....." Dit kan toch niet als basis dienen voor D-voorziening in de winter? GEMIDDELD kan hier toch niet een argument zijn?
Angela Severs, , 27 September 2012:
@anna maria. Was het maar zo simpel. Er zijn nu eenmaal risicogroepen voor een tekort zoals kinderen, allochtonen, senioren en zwangeren. Voor hen is gratis zonlicht niet voldoende, aldus de GR (en die adviseert niet snel supplementen). Fijn dus dat er pillen zijn, want daar hebben we onder meer aan te danken dat rachitis uit ons straatbeeld is verdwenen.
Anna Maria van den Berg, , 27 September 2012:
Wat jammer dat jullie dit nieuws niet anders brengen. Namelijk dat vitamine D uit zonlicht gratis is, makkelijk te krijgen is en zelfs beter werkt dan pillen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten