Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 October 2017

Voedingsmatrix heeft invloed op gezondheidseffecten

Door: Angela

Voedingsmatrix heeft invloed op gezondheidseffecten

Kaas heeft een hoog gehalte aan verzadigd vet en natrium. Je zou daardoor verwachten dat een hoge inname ongezond is. Toch gaat een hoge inname van kaas in onderzoek niet gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en sterfte. De gezondheidseffecten van voedingsmiddelen kunnen blijkbaar niet alleen bepaald worden op basis van het gehalte aan voedingsstoffen. De voedingsmatrix is ook van belangrijke invloed. Dit werd duidelijk tijdens het symposium “The Dairy Matrix: a new approach to understanding the health effects of whole foods”, dat op 3 oktober in Den Haag is georganiseerd door de Nederlandse Zuivel Organisatie.

Voeding is meer dan een optelsom van voedingsstoffen

In de gangbare voedingswetenschap worden de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen bepaald aan de hand van het gehalte van individuele voedingsstoffen als vetten, eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Tijdens het symposium lieten 3 internationaal gerenommeerde sprekers zien dat voeding veel meer is dan een optelsom van individuele voedingsstoffen. Zo verhoogt verzadigd vet uit kaas het cholesterolgehalte veel minder dan eenzelfde hoeveelheid verzadigd vet uit boter. Voor de botdichtheid blijkt calcium uit zuivel veel gunstiger dan eenzelfde hoeveelheid calcium uit supplementen. De inname van zuivel heeft een neutraal of zelfs licht beschermend effect op het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en sterfte. Allemaal voorbeelden van gezondheidseffecten die je misschien niet zou verwachten op basis van de voedingsstoffen.

Pleidooi voor kaas

Volgens prof. Arne Astrup, hoofd van de Department of Nutrition, Exercise and Sports van de University of Copenhagen (Denemarken) is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor het advies in veel landen om te kiezen voor magere in plaats van volvette zuivelproducten vanwege het verzadigd vetgehalte: ‘De laatste 6 à 8 jaar zijn er steeds meer publicaties in goed aangeschreven wetenschappelijke tijdschriften als BMJ en Lancet, waarin het adagium dat verzadigd vet slecht is, in twijfel wordt getrokken. De inname van verzadigd vet gaat in onderzoek niet gepaard met meer hart- en vaatziekten en sterfte.’ Veel artsen en diëtisten raden kaas volgens Astrup ten onrechte af. Kaas is een nutriëntrijk voedingsmiddel, dat past in een gezonde voeding, ook voor mensen met diabetes, hypertensie en hart- en vaatziekten.’

Lees hier een uitgebreid verslag


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten