Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 November 2012

Voedingsgeneeskunde als nieuw vakdiscipline?

Door: Majorie Former, NutriText

Voedingsgeneeskunde

Nog steeds zijn artsen in Nederland onvoldoende geschoold in voeding, terwijl artsen in Duitsland en Zwitserland zowel klinisch als in de 1e lijn opgeleid worden in voedingsgeneeskunde. Dit werd duidelijk tijdens het “1e Landelijk Voedingsgeneeskundig Congres, tussen feiten en fabels”, dat op 21 november is georganiseerd door het Nederlands Nutraceutisch Genootschap (NNG).

Ruben van Coevorden, arts en voorzitter van de NNG hield een warm pleidooi voor voedingsgeneeskunde als nieuw vakdiscipline. Wetenschappelijke kennis over hoe voeding optimaal kan bijdragen aan gezondheid is daarbij van belang.

Op het congres werd uitgebreid aandacht besteed aan de preventie en behandeling van diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. Volgens prof.dr. Marleen van Baak van Universiteit Maastricht heeft een dieet met een hoog eiwitgehalte (ca. 22 en%) en lage glykemische index de voorkeur bij gewichtsverlies. Helaas blijkt uit alle studies dat het gewicht na een dieet langzamerhand weer toeneemt. Biomarkers, zoals het genetisch profiel, zouden een voorspellende waarde kunnen hebben of iemand baat heeft bij afvallen.

Volgens dr. Frank van Berkum, internist, heeft een tijdelijk streng energiebeperkt dieet (1200 kcal) met een laag koolhydraatgehalte (met name fructose) en rijk aan eiwit en omega-3-vetzuren, een positief effect op de behandeling van patiënten met diabetes type 2. Volgens van Berkum is diabetes type 2 reversibel; sommige patiënten kunnen stoppen met insuline en normale bloedwaarden krijgen.

Interessant was ook de presentatie van prof.dr. Denise de Ridder van Universiteit Utrecht over voedselverleiding. De obese voedselomgeving, waarin overal goedkoop en calorierijk voedsel voorhanden is, maakt het moeilijk om verleiding te weerstaan. Wilskracht om impulsen om te gaan eten te beheersen is weliswaar belangrijk, maar helaas snel uitgeput. De Ridder vergeleek het met een spier die ook niet de hele dag aangespannen kan zijn. Je kunt wilskracht wel trainen door afleiding te zoeken, als-dan-plannen te maken en inzicht te krijgen in moeilijke situaties. 


Jolanda Bolt, , 26 November 2012:
Zeer goede stap. Eindelijk prioriteit in het vinden van een oorzaak in plaats van symptomatisch te blijven werken. Maar het kan allemaal nog verder gaan dan dit. Laten ze vooral ook de orthomoleculaire voeding niet vergeten en komt in een wondere wereld waar veel mogelijk is.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten