Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 March 2016

Voedingseducatie onmisbaar in het onderwijs

Door: Reina

Voedingseducatie onmisbaar in het onderwijs

Voedingseducatie op de basisschool helpt kinderen bij de ontwikkeling van een verantwoord eetpatroon. Dat concludeert ir. Marieke Battjes-Fries in haar proefschrift waarop zij 11 maart aan Wageningen University is gepromoveerd. Uit haar onderzoek blijkt dat kinderen na afloop van het lesprogramma Smaaklessen meer weten over gezond en duurzaam eten. Ze voelen zich aangemoedigd om onbekende producten te proeven en zijn meer van plan om gezonder te gaan eten.

Hoe leuker, hoe positiever

Smaaklessen werd in 2006 ontwikkeld door het Voedingscentrum en Wageningen UR. Het programma brengt kinderen van groep 1 t/m 8 op speelse wijze in contact met gezonde en duurzame voeding. Doe-activiteiten blijken kinderen het leukst te vinden: zelf zaaien, oogsten en kokkerellen. Dit blijkt ook een voorspeller voor de impact van de lessen. Hoe leuker kinderen Smaaklessen vinden, hoe positiever ze over een verantwoord eetpatroon denken. Bij kinderen die Smaaklessen hebben gehad nam de kennis over gezond eetgedrag meer toe dan bij kinderen die geen Smaaklessen hebben gehad, zo blijkt uit het onderzoek. Een half jaar na de lessen is dit kenniseffect nog steeds overtuigend aanwezig. Ook kennen en proeven de kinderen meer verschillende producten. Naast kinderen zijn ook leerkrachten en ouders zeer positief over Smaaklessen.

Ook thuis smaaklessen

Om een daadwerkelijke gedragsverandering teweeg te brengen is Smaaklessen ontoereikend, maar is een omgeving nodig die gezond eetgedrag op langere termijn stimuleert. De promovenda pleit daarom voor een meerjarenaanpak die zich niet alleen richt op de school, maar ook op de thuisomgeving van kinderen. Het programma Smaaklessen kan hierbij fungeren als een belangrijke eerste stap op weg naar een gezond eetpatroon.

Bron: Wageningen University


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten