Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 December 2011

Voedingsclaims steeds vaker juist op het etiket

Door: Reina

Etiket lezen

Voedingsclaims staan steeds vaker juist op het etiket vermeld, al blijven er rotte appels in de mand. Dit blijkt uit een onderzoek van de NVWA.

De NVWA beoordeelde de etiketten en websites van 105 levensmiddelen. Het betrof levensmiddelen die bij een 1e screening vragen opriepen over de juistheid van de etikettering. In totaal trof de NVWA in het onderzoek 329 voedingsclaims aan. Dat betekent gemiddeld ruim 3 voedingsclaims per product. Daarvan voldeed 70% aan de regels die gelden voor het gebruik van voedingsclaims.

De claim “light” werd bijvoorbeeld veel gebruikt. De fabrikant is bij deze claim verplicht uit te leggen of het gaat om minder energie, minder suiker of minder vet en hoeveel minder dan. Ook de claim “zonder toegevoegde suikers” wordt veel toegepast. Als een levensmiddel van nature al suikers bevat, is het daarbij verplicht de zin “dit product bevat van nature aanwezige suikers” op het etiket te vermelden. Denk daarbij aan een frisdrank waarin vruchten of vruchtextracten zijn verwerkt. Uit het onderzoek van de NVWA blijkt dat deze informatie nog ontbreekt op veel etiketten met de claim “zonder toegevoegde suikers”.

Sinds 1 juli 2007 geldt een nieuwe Europese claimverordening. Hierdoor moeten alle lidstaten zich aan dezelfde regels houden voor de vermelding van claims op etiketten van voedingsmiddelen. Het is niet verplicht claims op producten te zetten, maar áls fabrikanten claims gebruiken moeten ze voldoen aan de wet. De NVWA heeft de fabrikanten die de claimsverordening overtreden gewaarschuwd. Als de overtreding niet wordt hersteld krijgt de fabrikant een boete.

Bron: NVWA

Gerelateerd nieuws:
Nieuwe etiketteringsverordening
Claim vrij van vaak juist


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten