Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 June 2012

Voeding voor de allerkleinsten, van het allergrootste belang


Voeding voor de allerkleinsten, van het allergrootste belang

Op 10 mei opende prof. dr. Harrie Lafeber, kinderarts-neonatoloog in het VU medisch Centrum en tevens voorzitter van de werkgroep “Enterale en parenterale voeding bij pasgeborenen” het wetenschappelijk symposium “Voeding voor de allerkleinsten, van het allergrootste belang”. Aanleiding voor dit symposium was de presentatie van de geheel herziene uitgave van het “Werkboek enterale en parenterale voeding bij pasgeborenen”. Aan dit boek hebben veel deskundigen meegewerkt, die in de praktijk zorg dragen voor pasgeborenen.  Een groot aantal van deze deskundigen gaf op 10 mei een presentatie. Zo ook Dr. Diny van Zoeren, kinderarts-neonatoloog van Isala Klinieken in Zwolle. Zij ging in haar presentatie onder andere in op het belang van ijzer. ‘Normaal wordt een zuigeling geboren met een ijzervoorraad voor de eerste zes maanden. Omdat deze voorraad in de laatste maanden van de zwangerschap wordt aangelegd, heeft een prematuur dus een veel kleinere buffer. Bovendien wordt er bij een prematuur ook veelvuldig bloed afgenomen, waardoor de ijzerstatus nog lager wordt.’ Moedermelk bevat geen ijzer en daarom is het advies van in het werkboek, aldus Van Zoeren, om twee tot zes weken na de geboorte te starten met ijzersuppletie. Suppletie voor de leeftijd van twee weken kan schadelijk zijn.

Volgens een van de auteurs, dr. Sophie van der Schoor, kinderarts-neonatoloog Groene hart ziekenhuis te Gouda, is het erg belangrijk om heel snel een minimale hoeveelheidvoeding aan de prematuur te geven. ‘De darm heeft enterale voeding nodig om zich te ontwikkelen en zo necrotiserende enterocolitis (NEC) te voorkomen. Maar die voeding moet wel weer heel langzaam opgebouwd worden dagelijks met stapjes van 15-20 ml/kg. Sneller opbouwen verhoogt ook weer het risico op NEC.’ Om aan de hoge eiwit- en energiebehoefte van de zuigeling te voldoen is verrijking van moedermelk noodzakelijk met een breastmilkfortifier (BMF).

De achtergronden van deze adviezen en alle andere aspecten die te maken hebben met  voeding voor pasgeborenen zijn te lezen in het Werkboek enterale en parenterale voeding van pasgeborenen. Dit boek komt na de zomer beschikbaar. Wil je nu al meer weten over de inhoud, lees dan op de website van Nutricia een uitgebreid verslag van dit symposium.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten