Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 June 2017

Voeding verdient prominente rol bij behandeling chronische ziekten

Door: Angela

Voeding verdient prominente rol bij de behandeling van chronische ziekten

De expertise van diëtisten en voedingswetenschappers kan door artsen en beleidsmakers beter worden benut. Ook is betere integratie van de voeding nodig in de zorg voor chronische aandoeningen. Dit adviseren onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit van Groningen in een rapport over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten van ZonMw. Ook vinden ze dat er meer aandacht nodig is voor het belang van voeding in de opleiding van zorgprofessionals als artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners.

Voeding biedt uniek voordeel boven medicijnen

De actuele kennis over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten is in het rapport gebundeld. Gezonde voeding heeft niet alleen een positief effect op chronische ziekten, maar ook op de algehele gezondheid. Voeding biedt daarmee een uniek voordeel boven farmacotherapie. Dat geldt vooral als er sprake is van comorbiditeit. De grootste gezondheidswinst valt volgens de onderzoekers te behalen bij de behandeling van cardiovasculaire ziekten, diabetes mellitus type 2, nierziekten en darmaandoeningen. Voedingsmaatregelen zijn ook veelbelovend voor de ondersteunende behandeling van bijvoorbeeld kanker en chronische obstructieve longziekten (COPD).

Voedingsadviezen in behandelrichtlijnen

Voedingsadviezen worden in de praktijk vrijwel niet ingezet ter behandeling van chronische ziekte. Voeding wordt vooral aangewend ter preventie van ziekte, of om progressie en/of complicatie van de ziekte en gerelateerde klachten te voorkomen, zo blijkt uit het rapport. De richtlijnen Goede Voeding bieden een goed vertrekpunt voor voedingsadvies en kunnen waar nodig worden gecombineerd met ziektespecifieke aanpassingen. De wetenschappelijke onderbouwing van de meeste voedingsadviezen in behandelrichtlijnen is gebaseerd op kortetermijnstudies of op onderzoek waarbij de onderzoeker slechts waarneemt. Het gebrek aan harde feiten over het effect van voeding bij de behandeling van ziekte belemmert optimale benutting van voeding als behandeloptie.

Bron: ZonMw


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten