Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 September 2015

Voeding thema binnen nieuwe NHG-Zorgmodules Leefstijl

Door: Angela

Voeding thema binnen nieuwe NHG-Zorgmodules Leefstijl

In de nieuwe NHG-Zorgmodules Leefstijl staan richtlijnen voor leefstijladvisering rondom de thema’s voeding, beweging, alcohol en roken. De richtlijnen zijn bedoeld voor huisartsen, praktijkondersteuners en andere zorgverleners als diëtisten. Het onderdeel over voeding is gericht op mensen met obesitas, hypertensie, hyperlipidemie of chronische ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en COPD.

De huisarts kaart leefstijladvisering over voeding aan en kijkt welk zorgprofiel past bij de patiënt. Er zijn 4 zorgprofielen en bij zorgprofiel 3 en 4 speelt de diëtist een rol:

  1. Uitsluitend zelfmanagement voor patiënten met een laag risico en voldoende kennis. De patiënt gaat zelf aan de slag met zijn leefstijl.
  2. Algemeen voedingsadvies voor bijvoorbeeld patiënten met een matig risico op hart- en vaatziekten. De huisarts of praktijkondersteuner geeft voedingsadviezen conform de Richtlijnen goede voeding.
  3. Individuele dieetbehandeling door een diëtist als essentieel onderdeel van een behandeling, bijvoorbeeld bij patiënten met diabetes type 2 en nierschade. Dit profiel past ook bij patiënten bij wie algemene voedingsadviezen niet tot het gewenste resultaat hebben geleid.
  4. Gespecialiseerde dieetbehandeling door een diëtist binnen een multidisciplinair team voor patiënten met complexe aandoeningen of problemen. Dit profiel past ook bij patiënten die onvoldoende baat hadden bij een individuele dieetbehandeling.

Psychologen en fysio- en oefentherapeuten kunnen op indicatie ingeschakeld worden in zorgprofiel 2, 3 en 4. Het gaat dan specifiek over gedragsverandering en beweging.  

Bron: NHG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten