Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 February 2018

‘Voeding moet weer een harde wetenschap worden’

Door: Karine

Martijn Katan (copyright: www.mkatan.nl)

Emeritus hoogleraar Martijn Katan hield op 30 januari een publiekslezing op uitnodiging van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV). Hij constateert dat de voedingswetenschap zich de laatste jaren richt op de effecten van hele voedingsmiddelen en voedingspatronen. Iets dat hij betreurt. ‘Het grote probleem van nu is obesitas en dat wordt niet veroorzaakt door een stofje in eten. Obesitas is echter ook niet te verklaren uit eigenschappen van voedingsmiddelen. Het wordt veroorzaakt door een omgeving die aanmoedigt tot teveel eten en te weinig bewegen.' Daarmee is het volgens Katan geen voedingswetenschappelijk maar een politiek en sociaal probleem.

Doorgaan met stofjes
Katan stelde dat de voedingswetenschap weer een harde wetenschap moet worden. Volgens hem begon de voedingswetenschap succesvol, met de ontdekking van vitamines en onderzoek naar het ontstaan van hart- en vaatziekten. Katan pleit om weg te gaan van epidemiologische studies en onderzoek naar voedingspatronen. Hij wil terug naar de stofjes, want daar zijn volgens hem nog veel nieuwe dingen te ontdekken: ‘Als je maar probeert te snappen wat stoffen doen en hoe die worden verwerkt in je lichaam. Zo weten we uit grote experimenten bij mensen dat bètacaroteen in hoge doses juist kanker veroorzaakt. Vervelend als je mensen wilt aanmoedigen meer groente te eten, maar als voedingswetenschapper moet je hier niet voor weglopen. Het biedt een geweldige kans om ontdekkingen te doen over voeding en kanker.’ Hij roept jonge wetenschappers dan ook op om uit te zoeken welke mechanismen hier achter zitten.

Bron: NAV


Robertien van 't klooster, diabetesdiëtist, 07 February 2018:
Wat mij altijd weer opvalt is dat diëtisten zo verdomde genuanceerd doen in de overtuiging dat er geen pasklare oplossing is voor obesitas. Ondertussen roepen andere gezondheidswerkers van de daken hoe het vast en zeker werkt en wat de enige en beste oplossing hiervoor is.
Ik ga er van uit dat diëtisten bespreken met de mens met obesitas welke mogelijkheden er zijn en wat er bij die persoon past. En die belooft meestal geen gouden bergen...
Joh Hart, Verpleegkundige, 07 February 2018:
Jose Veen
"Voeding IS HUN VAK , en zij weten als geen ander hoe daar mee om te gaan"
Ik weet dat er nog diëtisten zijn die hun cliënten aanraden niet meer dan 850 kcal per dag te eten en meer te bewegen, in de hoop dat die mensen zullen afvallen én langdurig op hun streef gewicht zullen blijven.
Als we om ons heen kijken, weten we dat dat niet helpt.
Er komen alleen maar obese mensen bij...
Want wat zijn 850 kcal?
100 gr Boter is 735 kcal
5 kg Spinazie is 750 kcal

Het Ketogene dieet, (zeer beperkte koolhydraten), dat jammer genoeg niet door iedere dietist wordt aangeraden, heeft al betere resultaten:
Niet meer dan 20 gr koolhydraten
Eten tot je verzadigd bent met groenten, vlees, vis, eieren, en natuurlijke vetten

Deze manier laat de mensen zeer snel en gemakkelijk afvallen, zónder honger gevoel en ze zullen zich zo goed voelen dat ze willen bewegen zonder te moeten!
Een van de honderden getuigenissen:
://www.dietdoctor.com/way-eating-saved
Jose Veen, dietist VG, 06 February 2018:
Even wat nuanceren! Dik worden is altijd een kwestie van teveel kcal in verhouding tot wat er verbruikt wordt. Diëtisten MOETEN NIKS . voeding IS HUN VAK , en zij weten als geen ander hoe daar mee om te gaan. Passend bij de client die zij voor zich hebben. Zorg " op maat" en na zorgvuldige afweging van wat nodig is en wat haalbaar is voor de client. Je kunt onmogelijk 1 voedingsstof aanwijzen als boosdoener. Voeding is een precair samenspel tussen diverse voedingsstoffen. D
de kunst is om clienten kennis van voeding aan te reiken op hun niveau en hen te verleiden tot bewegen.
Als diets word ik niet zo blij van verpleegkundigen die van alles schreeuwen over voeding! Schoenmaker houd je bij je leest.
Arie Spangenberg, apotheker, 02 February 2018:
Als er geen onderzoek was gedaan (en nog steeds plaatsvindt) naar hoe de werking van "stofjes" is zou Joh Hart bovenstaande reactie nooit hebben kunne plaatsen. Er is nog veel meer onbekend dan bekend en daar mag best een aanmoediging voor komen om bij de core business van voeding te blijven.
Joh Hart, Verpleegkundige, 02 February 2018:
Daar gaan we weer....
minder eten, meer bewegen.
Dat wordt al ...tig jaar gezegd en....
het HELPT niet!
Overdaad aan koolhydraten in de leefomgeving is de oorzaak!
De suikerbiet boeren zijn trots dat de oogst elk jaar weer groter geworden is.
Waar blijft die suiker dan?
"Als je maar probeert te snappen wat stoffen doen en hoe die worden verwerkt in je lichaam."
Ja dat weten we, teveel koolhydraten veroorzaken insuline resistentie en dat is het begin van het metabool syndroom met als gevolg:
hart/vaatziekten, hoge bloeddruk, nierfalen, diabetes2, obesitas en meer....
ALLE diëtisten moeten de beperkte KH leefstijl propageren!
Van de daken schreeuwen!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten