Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 June 2017

Voeding is hot, óók bij artsen

Door: Karine

Tamara de Weijer spreekt op het congres (foto: Maaike de Vries)

Als je als diëtist wel eens gedeprimeerd raakt van artsen die “niks van voeding weten” of die “voeding niks interesseert”, dan raad ik je sterk aan om naar het jaarlijkse congres van Arts en Voeding te gaan. Daar fleur je enorm van op! Een zaal met 400 deelnemers, waarvan ruim de helft huisartsen en ook nog een flink aantal specialisten: voeding leeft steeds meer bij de medische professie.

David Ludwig
Het congres vond plaats op vrijdag 16 juni, in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Een propvolle dag met sprekers. De grootste krent in de pap was prof. David Ludwig, de bekende Harvard kinderarts die het boek “Altijd trek?” schreef. Hij hield een stevig betoog tegen vetarm eten en tegen snelle koolhydraten in de voeding. Zo noemt hij insuline de ultieme “fat cell fertilizer”, een soort kunstmest dat vetcellen doet groeien. Snelle koolhydraten brengen het metabolisme in de war en zorgen juist voor honger. Wie vetrijk eet, zal niet snel overeten, aldus Ludwig. Beste voorbeeld is wat hem betreft de PREDIMED studie, een mediterraan dieet met extra noten en olijfolie, die voortijdig stopte omdat het effect zo overduidelijk positief was. Ludwig benadrukte dat het lichaam moet wennen aan koolhydraatbeperkte en vetrijke voeding. Dat kan wel een maand in beslag nemen. Daarna is het metabolisme goed ingesteld op vetverbranding.
 
Cortisol?
Volgens Ludwig heeft insuline de centrale rol bij het ontstaan van obesitas. Maar hoogleraar Liesbeth van Rossum van de Erasmus Universiteit ziet ook cortisol als cruciale factor. Dit stresshormoon is verhoogd bij meer dan de helft van de mensen met obesitas, zo blijkt uit onderzoek. Van Rossem schetst een vicieuze cirkel waarin stress leidt tot verhoogde cortisolspiegels, die leiden tot behoefte aan comfortfood (snelle koolhydraten), dat weer lijdt tot een verhoogde aanmaak van cortisol en zo sluit de cirkel zich. Stress kan ook ontstaan door te weinig slaap, te weinig bewegen en andere ongunstige leefstijlfactoren. Van Rossum noemde ook andere hormonen, zoals corticosteroïden, die kunnen leiden tot gewichtstoename. Interessant verhaal? Kijk dan ook zeker deze andere lezing hierover van Van Rossum.

Vasten
Hoogleraar Hanno Pijl hield een interessant verhaal over “intermittent fasting” en calorische restrictie. Hij betoogde dat we evolutionair niet gebouwd zijn op 3 hoofdmaaltijden en een paar tussendoortjes per dag. Als voorbeeld noemde hij de Hadza, een traditionele stam van jagers en verzamelaars in Afrika. De mannen in de stam lopen circa 10-20 kilometer per dag, maar hun energie-intake verschilt enorm per seizoen: van 6.000 kcal in het natte seizoen tot nog geen 1.000 in het droge seizoen. De gezondheid van de Hadza is uitstekend, zij vertonen opvallend weinig verouderingsprocessen in hun lichaam. Juist in het karige seizoen maken ze een soort verjongingsproces door. Pijl legt uit dat er bij vasten 2 mechanismen ontstaan in de cellen. De eerste is autofagie: de cel eet het eigen afval op om toch in energie te kunnen voorzien. De tweede is hormese, waarbij de cel zich extra gaat beschermen tegen stress. Ook wordt er bij vasten minder insuline aangemaakt, waardoor er geen groei optreedt. Pijl concludeert dat het waarschijnlijk gezond is om af en toe eens een dag níet te eten, maar meer onderzoek is wel nodig.


Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 23 June 2017:
@Kelly: prima reactie hoor, hoe meer (kritische) vragen hoe beter wat mij betreft! Hanno Pijl noemde in zijn lezing zeer veel studies. Deze studie naar de Hadza pikte ik eruit omdat ik het aansprekend vond. Dit is natuurlijk maar een kort journalistiek verslag, zonder cijfers en literatuurverwijzingen, als je het uitgebreide verhaal wilt, dan kun je wellicht de lezing opvragen bij Arts en Voeding/Voeding Leeft. Groet!
Sandra Visser, dietist, klinisch epidemioloog, 23 June 2017:
Eens met Kelly, en m.i. is het gewoon een kritische reactie. Waren er maar meer diëtisten zo kritisch. Wat betreft Jason Fung: een charismatische volhardende nefroloog die voor zijn lowcarb advies geen goede fysiologische onderbouwing kan geven en daarbij nogal wat fouten maakt. Google een op chivo, zou ik vriendelijk doch kritisch willen zeggen
Joh Hart, Verpleegkundige, 23 June 2017:
Misschien kan Kelly eens dr Jason Fung opzoeken op google en Youtube?
H. Janssen, dietist, 22 June 2017:
wat een negatieve/kleinerende reactie. Een geïnteresseerde, onderzoekende houding lijkt mij beter bij een diëtist passen.
Kelly Silverio, diëtist, 20 June 2017:
Meneer Pijl, 1 Hadza stam maakt nog geen zomer, waar is hier de wetenschappelijke onderbouwing (en voor wat? 'opvallend weinig verouderingsprocessen', leg uit) en waaruit blijkt dat deze processen geëxtrapoleerd kunnen worden naar andere bevolkingsgroepen?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten