Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 June 2014

Vluchtige vetzuren stimuleren de vetverbranding

Door: Reina

Vluchtige vetzuren stimuleren de vetverbranding

Vluchtige vetzuren zijn mogelijk in te zetten bij de preventie en behandeling van overgewicht en diabetes. Dat is de voorzichtige conclusie op basis van het onderzoek van moleculair bioloog Gijs den Besten. Hij is op 23 juni gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Den Besten heeft onderzocht wat de verklaring is voor het positieve effect van voedingsvezels op de energie-inname, lichaamsgewicht en insulinegevoeligheid. De bacteriën die in de darmen aanwezig zijn, zetten voedingsvezels om in vluchtige vetzuren, zoals azijnzuur, propionzuur en boterzuur. Den Besten onderzocht de werking van de voedingsvezel guargom en de individuele vluchtige vetzuren in muizen. Er blijkt dat de positieve werking van de voedingsvezels sterk samenhangt met de opname van vluchtige vetzuren. De gunstige effecten vinden voornamelijk plaats in de lever en het vetweefsel. Vluchtige vetzuren zetten deze weefsels aan om meer vetten te verbranden in plaats van aan te maken. Hierdoor slaat het lichaam minder vetten op.

Ook blijkt dat vluchtige vetzuren niet alleen preventief werken, maar ook een bestaande situatie van overgewicht en diabetes kunnen verminderen. Den Besten adviseert een klinische studie op te zetten naar het effect van het toevoegen van vluchtige vetzuren aan een dieet ter voorkoming of behandeling van obesitas en diabetes.

Bron: RUG


Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws voor dietisten, 26 June 2014:
Goede vraag Anja! Ik denk dan ook dat dit weer een behoorlijk nutritionistische benadering is van de onderzoekers. Meer vezels eten lijkt me een betere oplossing. Neemt niet weg dat dit wel weer heel interessant is. Wie zei ook weer dat 2014 het jaar van de darm wordt? O ja, ik! :)
Anja Schagen, gewichtsconsulent, 24 June 2014:
Als ik het goed begrijp is het gewoon een kwestie van veel/voldoende vezels binnenkrijgen zodat deze vluchtige vetzuren hun (positieve werk) kunnen doen.
Immers, de vezels worden omgezet in die vetzuren.
Of moet er dan een pil worden gemaakt, eigenlijk om het tekort van de inname van vezels te compenseren? dit is dus eigenlijk een vraag....

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten