Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 April 2013

Vitamine K supplement helpt botverlies voorkomen

Door: Reina

Arts bekijkt rontgenfoto

Een vitamine K supplement helpt de botten sterk te houden. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek onder gezonde postmenopauzale vrouwen, gepubliceerd in Osteoporosis International.

Tijdens een 3 jaar durende gerandomiseerde interventiestudie kregen 224 vrouwen dagelijks 1 capsule met 180 mcg vitamine K2 (menaquinone-7, afgekort MK-7) of een placebo. De botmineraaldichtheid werd aan het begin van het onderzoek en verder elk jaar gemeten met de DXA, een standaard methode om de botdichtheid te meten. Daarnaast werd het gehalte in het bloed gemeten van het boteiwit osteocalcine. Omdat osteocalcine geactiveerd moet worden door vitamine K, is de hoeveelheid geactiveerd osteocalcine een graadmeter voor de vitamine K-status en voor de botdichtheid. Vergeleken met de placebogroep vertoonde de vitamine K2-groep een aanmerkelijke toename (21%) van het actieve osteocalcine. Het inactieve osteocalcine, een graadmeter voor het fractuurrisico, verminderde met ruim 50%, terwijl dit met 4% toenam in de placebogroep. Na 3 jaar gaf het supplement een significante daling van leeftijdsgebonden verlies van de botmassa en daardoor verbetering van de sterkte van de botten.

Menaquinone-7 is een bijzondere vorm van vitamine K2 die dagen langer in het lichaam actief blijft en een grotere activiteit heeft dan andere vormen van vitamine K, zoals plantaardig vitamine K1 en vitamine K2 in de vorm van synthetisch MK-4. Of vitamine K-2 suppletie ook gunstig is voor andere doelgroepen als kinderen en mannen behoeft verder onderzoek.

Bron: Osteoporosis International

Gerelateerd nieuws: Vitamine K goed voor botten en bloedvaten


Carolien de Wit, , 23 May 2013:
Ik vraag me af of uit het onderzoek nu is gebleken of het ook een zodanig effect heeft op de bloedvaten dat arthereosclerose ermee wordt voorkomen waardoor er minder kans op hartinfarcten ontstaat. Dat suggereerde Cees vermeer een aantal jaren terug maar ik hoor hem er niet meer over. Zou daar niet wat meer duidelijkheid over zijn gekomen na dit 3 jarige onderzoek?
Reina van Bruggen, , 05 April 2013:
@Antje, dank voor je oplettendheid! Het moet inderdaad 180 microgram zijn. Ik heb het aangepast.
Antje Houmes, , 04 April 2013:
Geachte reactie,

Ging het niet om 180 microgram vitamine K2, in plaats van 180 milligram?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten