Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 January 2015

Vitamine D verrijking van melk verhoogt inname ouderen

Door: Angela

Oudere vrouw drinkt met vitamine D verrijkte melk

Ruim 80% van de ouderen krijgt voldoende vitamine D binnen als niet alleen aan margarine en halvarine, maar ook aan melk en yoghurt vitamine D zou worden toegevoegd. Suppletie is dan niet meer nodig, mits de hoeveelheid in margarine en halvarine tegelijkertijd wordt verhoogd (van 7,5 naar 25 mcg per 100 gram). De overige bevolkingsgroepen overschrijden daarbij de veilige bovengrens voor vitamine D niet. Dit heeft het RIVM berekend, in opdracht van het ministerie van VWS.

Op dit moment haalt vrijwel geen enkele oudere in Nederland de geadviseerde vitamine D inname. Dat komt omdat het advies voor supplementen onvoldoende wordt opgevolgd. Bij senioren neemt slechts 18% van de mannen en 26% van de vrouwen supplementen met vitamine D. Van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen krijgt slechts een kwart een vitamine D supplement. Naast margarine en halvarine zijn momenteel geen andere voedingsmiddelen met vitamine D verrijkt. Overigens is dat voor wettelijk wel toegestaan (tot een niveau van 4,5 microgram per 100 kcal).

Een andere risicogroep voor vitamine D-tekorten zijn mensen met een donkere huidskleur. Voor mensen van Surinaamse afkomst heeft het RIVM berekend welke voedingsmiddelen het beste verrijkt kunnen worden om de inname aanzienlijk te verhogen. Dat bleek naast melk vruchtendrank te zijn.

Bron: RIVM


Linda Bergfelder-broekman, Diëtist, 22 January 2015:
Mooi dat er mogelijkheden worden bekeken om vitamine D inname optimaal te krijgen, maar zou een landelijke campagne over de suppletie niet beter & goedkoper zijn dan allerlei voedingsmiddelen te gaan verrijken (die wellicht dan net niet gekocht worden door de doelgroep of andere uitwerking hebben in lichaam)

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten