Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 September 2014

Visolie houdt nieren gezonder na hartinfarct

Door: Angela

Vis

Het is bekend dat de nierfunctie na een hartinfarct 2 keer sneller daalt dan normaal. Extra visolie in de voeding remt deze snelle achteruitgang. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, gepubliceerd in Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

In het onderzoek kregen circa 600 patiënten na een hartinfarct gedurende ruim 3 jaar margarine verrijkt met omega-3-vetzuren uit visolie. Hun nierfunctie was na 3 jaar 30% minder achteruit gegaan dan die van eenzelfde groep hartpatiënten die een placebo kreeg.

De in het onderzoek gebruikte dosering visolie bevatte gemiddeld 400 mg docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) per dag. Dat is bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 450 mg visolie, die men binnenkrijgt door 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis. Voor wie geen vis wil eten, kunnen capsules met visolie of met op algen gebaseerde omega-3-vetzuren een goed alternatief zijn.

Hoe het komt dat visolie de nieren beschermt is niet helemaal duidelijk. Visolie bleek de bloeddruk en de ontstekingsfactoren niet te verlagen in dit onderzoek. Visolie wordt omgezet in signaalstoffen, zoals prostaglandinen, die mogelijk gunstig zijn voor het nierfilter, waardoor de nieren beter zouden kunnen werken. Maar er wordt ook aan verschillende andere werkingsmechanismes gedacht, zoals een effect op de bekleding van de bloedvaten of op de mitochondriën, de energiecentrales van de cel.

Bron: LUMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten