Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 March 2017

Visolie geadviseerd bij hartfalen en na hartinfarct

Door: Angela

Visolie geadviseerd bij hartfalen en na hartinfarct

Dat visoliecapsules de kans op sterfte na een hartinfarct verkleinen, was al langer bekend. Nieuw is dat visolie ook gunstig is bij hartfalen. Dit concludeert de Amerikaanse Hartstichting in een wetenschappelijk advies, gepubliceerd in Circulation. Sinds 2002 adviseert de Amerikaanse Hartstichting al visoliecapsules na een hartinfarct. Dit advies blijft gehandhaafd, omdat uit onderzoek blijkt dat de kans op sterfte hierdoor met 10% afneemt. 

Nieuw advies voor hartfalen

Het advies is nu uitgebreid tot patiënten met hartfalen. Een grote gerandomiseerde studie (RCT) laat namelijk zien dat patiënten met hartfalen 9% minder kans hebben op sterfte of een ziekenhuisopname bij gebruik van visoliecapsules.

Primaire preventie

Visoliecapsules worden niet geadviseerd voor primaire preventie van hart- en vaatziekten. Daar is te weinig onderbouwing voor. Vette vis eten blijft wel belangrijk voor iedereen. Voor wie geen vis lust, kunnen visoliecapsules en verrijkte voedingsmiddelen alsnog uitkomst bieden.

Nederlandse Hartstichting

In tegenstelling tot de Amerikaanse Hartstichting is de Nederlandse Hartstichting veel terughoudender over visoliecapsules en voedingsmiddelen met omega-3 vetzuren. Het advies is één keer per week vette vis eten. Hartpatiënten die niet van vis houden, kunnen volgens de Hartstichting het beste met hun arts overleggen over alternatieven voor omega-3 vetzuren.

Bron: American Heart Association


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten