Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 October 2012

Vetzuren in flesvoeding leiden niet tot slimmere 9-jarigen

Door: Reina

baby krijgt fles

Het toevoegen van omega-3 en omega-6 vetzuren aan zuigelingenvoeding zorgt dat baby’s zich de eerste maanden na de geboorte beter ontwikkelen. Maar op 9-jarige leeftijd blijken deze kinderen juist een iets slechtere hersenfunctie te hebben dan kinderen die geen zuigelingenvoeding verrijkt met vetzuren hebben gehad. Dit blijkt uit onderzoek naar de langetermijneffecten van deze toevoegingen, door Mijna Hadders-Algra, hoogleraar Ontwikkelingsneurologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek is gepubliceerd in Developmental Medicine & Child Neurology.

In deze studie wordt wederom bevestigd dat kinderen, die borstvoeding hebben gehad, een iets hoger IQ hebben dan kinderen die flesvoeding kregen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat moeders, die borstvoeding geven, meer opleiding hebben genoten dan moeders die direct kiezen voor de fles. Maar ook de samenstelling van de melk kan dit verschil veroorzaken. Moedermelk bevat omega-3 vetzuren, terwijl dat soort vetzuren in de standaard zuigelingenvoeding ontbreken.

Hadders en collega's onderzochten 123 kinderen die zuigelingenvoeding zonder vetzuren kregen, 91 kinderen die zuigelingenvoeding met vetzuren kregen en 127 kinderen die borstvoeding kregen. De kinderen die als baby toegevoegde vetzuren in de flesvoeding kregen, kunnen op 9-jarige leeftijd iets slechter plannen en organiseren dan zonder vetzuren.

Bron: UMCG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten