Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 May 2011

(Verzadigd) vetgehalte in vlees sterk gedaald

Door: Reina

Steak

In de afgelopen 20 jaar is vlees veel magerder geworden. Bovendien bevat vlees veel meer onverzadigde vetzuren. Dit is de uitkomst van een groot voedingswaardeonderzoek van TNO Kwaliteit van Leven in opdracht van het Productschap Vee en Vlees.

TNO heeft 40 typen varkens-, rund- en kalfsvleesproducten onderzocht. Het gaat om niet bereide en om bereide producten. De meeste producten waren al opgenomen in het Nederlandse Voedingsstoffenbestand (NEVO), maar er zijn ook producten onderzocht die daar nog niet in voorkwamen.

De meeste producten met varkensvlees bevatten ruim 20% minder vet dan 20 jaar geleden, bij kalfsvlees is de daling zelfs ongeveer 40%. Bij rundvlees zijn geen grote veranderingen in het vetgehalte te zien, maar het aandeel onverzadigd vet in rundvet is wel gestegen van 47% in 1991 in naar de huidige 53%. De resultaten waren voor het productschap geen verrassing. De aanbieders van vlees hebben immers hun best gedaan om tegemoet te komen aan de consumentenvraag naar producten met minder en gezonder vet.

De gegevens worden overigens meegenomen in de nieuwe NEVO die half juni verschijnt.

Bron: PVE


susanne westenbrink, , 20 May 2011:
Beste redactie,
De opmerking over de nieuwe NEVO-tabel is iets te optimistisch. De nieuwe NEVO-tabel zal naar verwachting begin juli beschikbaar zijn.
Vriendelijke groet,
Susanne Westenbrink, RIVM

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten