Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 March 2015

Vervuilende stoffen verhogen risico welvaartsziekten

Door: Reina

Vervuilende stoffen verhogen risico welvaartsziekten

Een hogere concentratie aan het pesticide hexachlorobenzeen in het bloed geeft bij mannen en vrouwen een verhoogd risico op diabetes en op hypertensie. Dat blijkt uit Vlaams onderzoek, gepubliceerd in International Journal of Hygiene and Environmental Health. Een hogere inwendige blootstelling aan dioxines gaat bij vrouwen gepaard met een significant hoger risico op kanker. De onderzoekers concluderen dat de concentraties vervuilende stoffen in het leefmilieu veel van wat in het lichaam gebeurt beïnvloeden. Ze kunnen het risico op een aantal welvaartsziekten aanzienlijk verhogen.

In 2004 en 2005 is bij 775 mannen en 808 vrouwen in de leeftijd van 50 tot 65 jaar de inwendige blootstelling aan een aantal vervuilende stoffen gemeten (in bloed of urine). Dit is gedaan in het kader van de Vlaamse Biomonitoring programma’s in opdracht van de Vlaamse Overheid. Eind 2011 hebben 973 van deze personen (504 vrouwen en 469 mannen) een gedetailleerde vragenlijst ingevuld over hun persoonlijke gezondheidstoestand.

Vrouwen met veel dioxines in het bloed (concentraties >p90) bleken ruim 2 keer zoveel kans op kanker te hebben dan vrouwen met weinig dioxines in het bloed (<p10). Zowel mannen als vrouwen met hoger serumgehaltes aan dioxines en het pesticide hexachlorobenzeen hadden een hoger risico op diabetes en op hypertensie. Gedetailleerde analyse van de resultaten suggereert dat een toename van het lichaamsgewicht een rol kan spelen bij de inductie van diabetes en hypertensie door hexachlorobenzeen.

Bron: VU Brussel


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten