Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 September 2017

Verslag Healthy Food Congres 2017

Door: Christel

Healthy Food Congres

Op 8 september vond het Healthy Food Congress plaats in het World Forum in Den Haag. Het was een inspirerend congres met actuele lezingen over gezonde voeding van jong tot oud. De dag begon met “The First 1000 Days”, over de ontwikkeling van een gezonde levensstijl bij zwangere vrouwen en de eerste levensjaren van een kind.

Slimmer zwanger

Prof. dr. Régine Steegers van het Erasmus MC in Rotterdam ziet gezonde voeding tijdens de periconceptie-periode als een grote maatschappelijke uitdaging. Steegers: ‘Uit onderzoek blijkt dat de embryokwaliteit verbetert als een vrouw gezond eet. Bovendien is de kans groter dat een embryo zich implanteert. De kans op een zwangerschap is 25% hoger dan bij vrouwen met een kinderwens die ongezond eten! Eet de man ook gezond, dan geeft dit een 40% grotere kans op een zwangerschap. Voeding rond de conceptie is zo belangrijk omdat het onder andere invloed heeft op de hormonale stofwisseling.’ Steegers besprak het “Smarter Pregnancy Platform 3.0”. Bij het platform hoort de website www.slimmerzwanger.nl, die op smartphones goed bereikbaar is. Onderdeel van Slimmer Zwanger is het coachingsprogramma waarmee vrouwen en hun mannen gedurende 26 weken vragen, tips, weetjes en recepten krijgen om hun voeding en leefstijl te verbeteren. Daarmee vergroten ze de kans op een zwangerschap en een gezonde baby. Ook wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan. Steegers: ‘Resultaten sinds 2011 laten zien dat de paren die deelnamen aan het online coachingsprogramma 30 tot 50% meer groenten en fruit gebruikten. Ook het foliumzuurgebruik nam toe en het aantal deelnemers dat rookte of alcohol gebruikte nam af. Dit gaf een 2 tot 4 keer grotere kans op een zwangerschap bij vruchtbare en verminderd vruchtbare stellen.’ Steegers benadrukte nog dat het programma vergoed wordt door de meeste zorgverzekeraars.

Leefstijlgerelateerde aandoeningen

Een ander thema deze dag was “Personalized nutrition, which way to the future”. Drs. Tamara de Weijer is huisarts en promovenda aan LUMC over voeding en levensstijl bij de behandeling van patiënten met diabetes mellitus type 2. Ze ziet gezonde voeding als een belangrijk medicijn en geeft aan dat diabetes type 2 patiënten er veel baat bij kunnen hebben. De Weijer haalde een onderzoek aan uit 2015 waarin staat dat 95% van de deelnemers vond dat de arts de hoogste autoriteit is op het gebied van voeding. ‘En dat terwijl de meeste artsen er niets vanaf weten. Jonge artsen moeten meer geschoold worden op het gebied van leefstijl en voeding.’ Als De Weijer een patiënt ziet bij wie net de diagnose diabetes is gesteld, vertelt ze niet direct dat de persoon ziek is en z’n hele leven om moet gooien. ‘Ik laat ze eerst aan het idee wennen. En dan bied ik ze de keuze: “Of we gaan beginnen met medicatie”, en dan kijk ik daar een beetje zuur bij, of ik bied aan dat mijn team en ik een half jaar alles op alles zetten om de patiënt van de diabetes af te helpen. Zo geef ik patiënten een andere verantwoordelijkheid. Ik geef ze hun gezondheid terug in eigen hand.’


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten