Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 December 2017

Verse, onbewerkte voeding verbetert gezondheid bij MS en reuma

Door: Marjolein

Reuma

Een voedingspatroon met meer onbewerkte producten, meer groente en fruit en minder suiker en koolhydraten zorgt ervoor dat mensen met reuma en Multiple Sclerose (MS) minder last van hun ziekte hebben, minder vermoeid zijn en beter functioneren. Dat blijkt uit onderzoeken van het Louis Bolk Instituut onder 120 reumapatiënten en 180 mensen met MS.

Anders eten
De deelnemers aan het onderzoek leerden anders eten via het voedingsconcept van de stichting Voeding Leeft, door middel van 3 bijeenkomsten in 3 maanden, een informatieboekje en een online community. De meeste mensen hielden zich goed aan de richtlijnen, hoewel een deel van de mensen met MS wat moeite had met de benodigde tijd, energie en bewerkelijkheid van het klaarmaken van de maaltijden. Mensen met reuma vonden de richtlijn in het programma om geen tussendoortjes te eten juist het moeilijkst.

Resultaten
Voorafgaand aan de interventie en na 6 maanden vulden de deelnemers een vragenlijst is. De mensen met MS rapporteerden na 6 maanden een lagere intensiteit van de fysieke klachten, een betere ervaren gezondheid en minder vermoeidheid. In de groep mensen met reuma waren de fysieke en mentale gezondheid, het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven significant verbeterd. Deze resultaten waren na een maand al te zien, en hielden aan tot een half jaar na het programma. Bij mensen met reumatoïde artritis (RA) had het nieuwe voedingspatroon meer effect op de fysieke gezondheid dan bij mensen met fibromyalgie. Mensen met fibromyalgie hadden juist meer verbetering op de mentale gezondheid. De mensen die het best de richtlijnen volgden, behaalden de beste resultaten.

Gedragsverandering door goed te luisteren
Hoewel een deel van de deelnemers het lastig vond om hun voedingspatroon te veranderen, was dit maar een relatief klein obstakel. Volgens onderzoeker Voeding en Gezondheid Peter Voshol wordt het obstakel gecompenseerd door de duidelijke gezondheidswinst. ‘Het succes van iedere voedingsinterventie staat of valt bij hoe goed je naar patiënten luistert. Als je weet wat zij nodig hebben, kunnen zij hun doel bereiken: gezonder worden. Dat blijkt ook uit deze studies.'

Bron: Louis Bolk Instituut


Sandra Visser, dietist, klinisch epidemioloog, 12 December 2017:
Ik ben wel nieuwsgierig naar de opzet van dit onderzoek, met name of er een controlegroep was. Is de oorspronkelijke publicatie van het onderzoek ook beschikbaar? Niet op het louis Bolk instituut in ieder geval.
Joh Hart, Verpleegkundige, 08 December 2017:
Ik was ooit ondersteboven van de resultaten van MS patiente Terry Wahls
https://youtu.be/Fs7jqqdv5eg

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten