Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 January 2017

Verrijkte peutermelk verbetert ijzer- en vitamine D status

Door: Karine

Peuter drinkt melk

Als peuters een verrijkte melk drinken, verbetert hun ijzer- en vitamine D-status. Dat blijkt uit een randomised control trial onder gezonde Nederlandse, Duitse en Britse peuters van 1-3 jaar. In de studie kregen 318 kinderen gedurende 20 weken óf gewone melk óf verrijkte melk. De ouders werd gevraagd om de voeding en het supplementgebruik van de kinderen niet te veranderen in de onderzoeksperiode. Voor en na de interventie werd serumferritine en 25-hydroxyvitamine D bepaald in het bloed. Bij de interventiegroep verbeterde het serumferritine met gemiddeld 6,6 microgram/liter en het vitamine D gehalte met 16,4 nmol/liter.

IJzertekort
Bij de start van het onderzoek had 17% van de kinderen in de controlegroep een ijzertekort en 8% had anemie. Na afloop van de studie was dit 29% en 4%.
In de groep die verrijkte peutermelk kreeg, was er bij aanvang van de studie bij 21% van de peuters sprake van een ijzertekort en bij 4% van anemie. Na afloop van de studie was dit 14% en 0%.

Vitamine D
Bij de start van het onderzoek had 35% van de kinderen in de controlegroep een laag gehalte aan vitamine D; na afloop was dit 40%. In de groep die verrijkte peutermelk kreeg, was dit respectievelijk 40% en 15%. In beide groepen kreeg ongeveer een derde van de peuters een vitamine D supplement.

Grillig eetgedrag
Een tekort aan ijzer en vitamine D komt veel voor bij peuters, die bekend staan om hun grillig eetgedrag. De onderzoekers concluderen dat verrijkte melk een goede bijdrage kan leveren aan de vitamine D- en ijzerstatus.
Bron:
AJCN


Nelleke Stegeman, Diëtist, 24 January 2017:
Natuurlijk verbetert de ijzer- en vitamine D-status met verrijking of suppletie als er tekorten zijn!
Goede suppletie heeft bij tekorten de voorkeur. Geen verrijkte voeding, dus ook geen verrijkte peutermelk.
Verder kun je vraagtekens zetten bij deze onderzoeksopzet. Bij een goede clinical trial lijken mij de verschillen in de uitgangssituatie nogal groot.
wilma moed, verpleegkundige, 17 January 2017:
Er staat dat het onderzoek gedaan is hij gezonde peuters... een peuter met anaemie gezond noemen is vreemd

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten