Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 February 2014

Veroorzaken moderne antidepressiva toch overgewicht?

Door: Angela

Vrouw met terugkerende depressies

Vrouwen met terugkerende depressies hebben vaker overgewicht en meer buikvet dan de gemiddelde bevolking. Er lijkt een relatie te zijn met het langdurig gebruik van moderne antidepressiva (SSRI’s). Dat concludeert psycholoog en psychiater-in-opleiding Anja Lok in haar pormotie-onderzoek.

Lok vergeleek een groep van 137 patiënten met terugkerende depressies met een groep gezonde controlepersonen. Bij vrouwen vond ze een statistisch significant verband tussen terugkerende depressies en overgewicht. Lok: ‘Het continu gebruik van SSRI’s zou een reden hiervoor kunnen zijn. Dat is opmerkelijk, want van deze vrij nieuwe groep antidepressiva wordt juist gedacht dat ze géén gewichtstoename veroorzaken. Van de oudere middelen is het bekend dat je er zwaarder van wordt. Maar ik moet hier een slag om de arm houden. Het kan natuurlijk ook dat artsen SSRI’s juist voorschrijven omdat iemand al overgewicht heeft.’ Volgens Lok is het moeilijk om depressieve patiënten te motiveren tot meer bewegen in combinatie met een dieet. Lok: ‘Die eten vaak slechter en bewegen ook veel minder.’ Overigens was bij mannen het verschil in overgewicht tussen de 2 groepen statistisch niet significant.

Bron: AMC


Ingrid Kop, dietist/levenscoach, 13 March 2014:
Ik begeleid mensen met burn-out, depressie, angstaanvallen buiten in de natuur. Mijn ervaring is dat je met een persoonlijke begeleiding en geduld deze mensen wel in beweging krijgt. Runningtherapie heet dat.
Jan de Visser, , 05 February 2014:
Eigenlijk is het volgens mij heel eenvoudig. Door antidepressiva neemt de hoeveelheid stress af. Hierdoor heb je minder calorieen nodig. Stress vraagt veel energie!!! Als iemand hetzelfde blijft eten, gaat het gewicht vanzelf omhoog.
Annet De groot, , 04 February 2014:
Claude iets meer lezen over antidepressieva
Dan leer je dat dat heel goed mogelijk is
En je hoeft niet depressief te zijn om die middelen nodig te hebben
Claude Brogniez, , 04 February 2014:
Wie bakt het bruiner? Rabelais zei het al in de Renaissance: mieux vaut une tete bien faite qu'une tete bien pleine.
Depressieve mensen bewegen minder, doen minder aan sport, staan later op 's ochtends, eten meer (anale reflex), ademen slecht, hebben een lagere metabolisme, etc...
Laten we duidelijk zijn, ik ben niet voor antidepressiva, maar om nu de oorzaak van overgewicht op de conto van pilletjes te leggen ga me net ietsje te ver.
Carin Vermeulen, , 04 February 2014:
Bij mensen die depressief raken is vaak stress een belangrijke factor.
Stress heeft een grote kans op het onstaan van buikvet.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten