Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 September 2017

Vernieuwde richtlijn neusmaagsonde

Door: Angela

Vernieuwde richtlijn neusmaagsonde

De richtlijn Neusmaagsonde is door de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) vernieuwd. Aanleiding voor de herziening van de richtlijn uit 2011 waren incidenten met ernstige afloop. Het betrof verkeerd geplaatste neusmaagsondes met als gevolg aspiratie van sondevoeding. De vernieuwde richtlijn is bedoeld om deze calamiteiten te voorkomen.

Controleren positie

Ter controle van de positie van de neusmaagsonde wordt een pH-meting uitgevoerd van het aspiraat dat is opgezogen via de neus-maagsonde. Bij een pH lager of gelijk aan 5,5 ligt de sonde met zeer grote waarschijnlijkheid in de maag. Naast een pH-meting wordt in de praktijk ook wel de kleur van het aspiraat beoordeeld. In de nieuwe richtlijn wordt dit bij volwassenen afgeraden, omdat het in de praktijk niet goed werkt.

Limonadetest

Als er moeilijk aspiraat kan worden verkregen, biedt de “limonadetest” uitkomst bij personen met een goede slikfunctie die mogen drinken. De persoon drinkt enkele slokken drank met een lage pH (pH ≤ 4) bijvoorbeeld limonade of aangelengde limonadesiroop. Dit vergemakkelijkt vaak het verkrijgen van aspiraat. Vóórdat de limonadetest gebruikt wordt, is het belangrijk de pH van de gebruikte limonade te controleren. Bij een pH ≤ 4 is de limonade geschikt voor de limonadetest. 

Geen stethoscoop

De richtlijn bevestigt opnieuw dat het beluisteren van de maagregio met een stethoscoop (auscultatie) geen goede methode is voor het controleren van de positie van de neusmaagsonde bij volwassenen en kinderen. Verder riep de oude richtlijn veel vragen op over het afmeten van de lengte van de neusmaagsonde. In de nieuwe richtlijn is daar nu een formule voor opgenomen.

Bron: Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten