Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 September 2013

Verlies spiermassa bij patiënten met longkanker inzichtelijk

Door: Karine

Cachexie

Cachexie

Onderzoekers van Maastricht UMC+ hebben een verklaring gevonden voor ernstige cachexie bij patiënten met longkanker. Een gerichte en tijdige voedingsinterventie kan mogelijk helpen om dit probleem te verhelpen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.

Uit het onderzoek bij een kleine groeplongkankerpatienten met cachexie bleek dat de activiteit van het zogeheten NF-'B eiwit in spiercellen is verhoogd. Er lijkt een verband tussen een verhoging daarvan en een sterk toenemende afbraak van spiereiwit. De regulatie van de aanmaak van nieuwe eiwitten was daarbij ook nog eens verstoord. Uiteindelijk leidt dit tot een sterke afname in spiermassa. De patiënten in de studie hadden 10% minder spiermassa dan gezonde personen uit de controlegroep. Bovendien nam de spiersterkte van de quadriceps met 31% af.

De verhoging in activiteit van NF-'B werd ook al waargenomen bij longkankerpatiënten met pre-cachexie. In dit stadium is de eiwitbalans slechts beperkt verstoord. Volgens de onderzoekers lijkt daarom juist in die fase de meeste winst te behalen met gerichte voedingsinterventie.

Bron: AZM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten