Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 August 2016

Verklaring voor chronische ontsteking vaatwand door lipoproteïne(a)

Door: Reina

Verklaring voor chronische ontsteking vaatwand door lipoproteïne(a)

Een vetachtige stof - lipoproteïne(a) (Lp(a)) – verhoogt de kans op atherosclerose, maar tot dusver was niet bekend hoe dat proces verloopt. Onderzoekers van het AMC en het Radboudumc hebben een mogelijke verklaring gevonden. Deze stof  leidt tot een chronische activatie van het aangeboren afweersysteem. Die activatie leidt dan weer tot een chronische ontsteking van de bloedvatwand, waardoor atherosclerose ontstaat. De bevindingen zijn gepubliceerd in Circulation.

Meer ontstekingsstoffen

In het Nijmeegse deel van het onderzoek werden witte bloedcellen (monocyten) 24 uur lang blootgesteld aan Lp(a) dat afkomstig was van patiënten. Zes dagen later werd gemeten hoeveel ontstekingsstoffen, die een rol spelen bij het ontstaan van atherosclerose, de witte bloedcellen aanmaken. Witte bloedcellen die kort waren blootgesteld aan Lp(a) maakten veel meer ontstekingsstoffen, dan de cellen die daar niet aan waren blootgesteld. Vervolgens werden de witte bloedcellen van patiënten met een verhoogd Lp(a) onderzocht. Ook deze cellen maken meer ontstekingsstoffen en hechten sneller aan de binnenkant van de bloedvaten.

Ontsteking grote bloedvaten

In het Amsterdams deel van het onderzoek lieten onderzoekers vervolgens zien dat witte bloedcellen daardoor eerder vastplakken aan de bloedvatwand. Tenslotte werd ook nog een FDG-PET scan gemaakt van deze patiënten, waarmee ontstekingen in de vaatwand zijn aan te tonen. Die toonden aan dat patiënten met een hoog Lp(a) inderdaad een verhoogde ontsteking van de grote bloedvaten hadden. Deze bevindingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen in patiënten met een verhoogd Lp(a).

Bron: Radboudumc

 

 


Harriet Verkoelen, dietist en DVK, 24 August 2016:
Jammer dat het weer moet leiden naar onderzoek van meer medicijnen. Het is namelijk ook bewezen dat koolhydraten inflamatie bevorderen en dat het lichaam uit omega3-vetten natuurlijke ontstekingsremmers aanmaakt. Wij dietisten hebben de oplossing dus al!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten