Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 February 2016

Verklaring dikmakend effect intensieve zoetstoffen?

Door: Reina

Verklaring dikmakend effect intensieve zoetstoffen?

Als mens hebben we een duidelijk voorkeur voor suiker, vanwege de zoete smaak én de calorieën. Onderzoekers op Yale hebben bij muizen ontdekt dat het de hersenen vooral gaat om de hoeveelheid calorieën. De zoete smaak is voor de hersenen veel minder belangrijk. Daardoor resulteert consumptie van zoetstoffen meestal niet in een lagere suikerinname. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature neuroscience.

Beloningssysteem in de hersenen

Het stratium is het deel in de hersenen dat betrokken is bij het beloningssysteem. Daar wordt zowel de informatie over de zoete smaak als de voedingswaarde verwerkt. Het signaal over de (zoete) smaak komt terecht op het ventrale deel, terwijl het dorsale deel de informatie verwerkt over de calorieën. Bij activatie van het dorsale deel raken muizen zoetigheid zonder energie niet aan. Ze kiezen dan  juist voor iets dat vies smaakt en energie bevat. Het brein kiest dus voor de energie, zo concluderen de onderzoekers.

Compenseren voor light-producten

Mogelijk compenseert het brein voor de vreemde combinatie van de zoete smaak zonder energie. En is dat ook de verklaring waarom de consumptie van zoetstoffen bijna niet resulteert in een lagere suikerinname. De hersenen lijken volgens de onderzoekers voorgeprogrammeerd op het binnenkrijgen van voldoende calorieën. Uiteraard spelen bij mensen ook andere factoren een rol, als sociale en obesogene omgeving, emoties en zelfcontrole.

Bron: YaleNews


suzan Bijleveld, diëtist, 02 August 2017:
Wat Is het toch dat ik altijd argwanend word als het gaat over onderzoeken met zoetstoffen! Is het omdat er zoveel verschillende soorten zijn? Met mogelijk een verschillend mechanisme? Welke is dan gebruikt? Is het omdat de onderzoeken op dieren in verleden met irreëel hoge dosissen gebeurden en nu wellicht ook? Is het omdat ik soms denk dat er wel een zoetstoffen maffia bezig lijkt? En wat dan? Moeten we dan toch maar gewone frisdrank drinken en gewone toetjes eten?? Worden we dan echt niet dikker?? En waarom hoor ik dan van diabeten hele andere verhalen over hun bloedglucose gehaltes na suiker of na zoetstof? Is zoetstof misschien slechter dan suiker? Laat ik daar nu met het oog op de recente ontwikkelingen niets van geloven.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten