Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 April 2013

Verhoogde bloeddruk in nieren bij appelvorm

Door: Reina

Nieren

Mensen met een appelvormig lichaam hebben een verhoogde bloeddruk in de nieren. Dat is een mogelijke verklaring voor het toegenomen risico op nierziekten bij deze mensen. Zo blijkt uit onderzoek in het Universitair Medisch Centrum Groningen, gepubliceerd in het Journal of American Society of Nephrology (JASN).

Het is al langer bekend dat personen waarbij het vet rondom de buik gelokaliseerd is, een grotere kans hebben op het ontwikkelen van nierziekten op latere leeftijd.

Het onderliggende werkingsmechanisme was echter onduidelijk. Onderzoeker dr. Arjan Kwakernaak en zijn collegae onderzochten bij 315 gezonde personen of er een relatie bestaat tussen de verhouding tussen buikomtrek en heupomtrek, en de bloeddruk in de nieren. Kwakernaak: `Wij hebben ontdekt dat personen met een appelvormig lichaam, ook als zij helemaal gezond zijn en in het lichaam een normale bloeddruk hebben, wel een verhoogde bloeddruk in hun nieren hebben en ook een lagere bloeddoorstroming in de nieren en een lagere nierfunctie. Dat effect is zelfs aanwezig bij mensen met een normaal lichaamsgewicht en wordt verder versterkt door overgewicht of obesitas.'

Eerdere studies hebben laten zien dat hoge bloeddruk in de nieren behandeld kan worden door de zoutinname te verminderen of met renine-angiotensine-aldosteron systeem (RAAS) blokkers. Dit RAAS reguleert de bloeddoorstroming van de nieren en daarmee de bloeddruk in de nieren. Door dit systeem te blokkeren kan de bloeddruk in de nieren dalen.`Verder onderzoek moet uitwijzen of personen met een appelvormig lichaam baat hebben bij behandelingen, die specifiek de bloeddruk in de nieren verlaagt', aldus Kwakernaak.

Bron :UMCG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten