Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 November 2011

Veranderen leefstijl niet eenvoudig

Door: Reina

Man leest brochure

Het veranderen van leefstijl is veel moeilijker dan gedacht. Dat concludeert onderzoeker Jeroen Lakerveld. Hij roept op niet alleen te kijken naar het individu, maar ook naar de omgeving. Lakerveld promoveert op 11 november aan VUmc.

In het Leefstijl Onderzoek West-Friesland is een innovatief leefstijlprogramma ontwikkeld, toegesneden op de eerstelijns gezondheidzorg in Nederland. Lakerveld heeft de (kosten)effectiviteit van dit programma geëvalueerd in een gerandomiseerd onderzoek.

Ruim 600 mannen en vrouwen met een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten kregen óf het programma óf alleen brochures over leefstijlveranderingen. Het programma bestond uit maximaal 6 counselinggesprekken met een speciaal opgeleide praktijkondersteuner. Er werd daarbij uitgegaan van wat de deelnemers zelf wilden aanpakken, waarna gezamenlijk met de deelnemer op maat gesneden oplossingen gekozen werden. Het leefstijlprogramma bleek weinig effect te hebben op het geschatte risico op diabetes en hart- en vaatziekte. Bovendien bleek het verschil in leefstijlgedrag tussen beide groepen nauwelijks veranderd. Dit onderzoek toont aan dat er meer nodig is dan een goed gesprek om ingeslepen ongezonde leefstijlgewoonten te veranderen. Lakerveld geeft dan ook aan dat men zich moet bezinnen op de wijze waarop leefstijlprogramma’s worden aangeboden.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten