Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 November 2015

Veerkracht is de nieuwe definitie van gezondheid

Door: Angela

Veerkracht is de nieuwe definitie van gezondheid

TNO heeft een nieuwe definitie voor gezondheid ontwikkeld: resilience, oftewel de veerkracht van het lichaam. Resilience zorgt ervoor dat een gezond persoon flexibel om kan gaan met veranderingen die zijn lichaam uit balans brengen, in tegenstelling tot een persoon die minder gezond is. Een persoonlijke gezondheidsdiagnose met een daarop afgestemd persoonlijk voedingsadvies om de gezondheid te behouden of zelfs te verbeteren wordt hiermee in de nabije toekomst wellicht mogelijk.

Metabool syndroom

TNO liet proefpersonen een shake met een hoog vetgehalte consumeren en vergeleek de reactie van het lichaam van jonge, gezonde mannen met die van mannen met het metabool syndroom. De snelheid waarmee het lichaam terugkeert naar de basisstand is een maat voor resilience. De mannen met metabool syndroom hadden na het drinken van de shake een grotere disbalans en deden er veel langer over om terug te komen in hun basisstand.

Nieuwe biomarkers

Deze studie gaat verder dan evaluatie van de klassieke biomarkers, zoals bloeddruk, cholesterol en bloedglucosemetingen, die voorheen parameters waren voor de gezondheid van een persoon. Een totaal van 61 biomarkers is gemeten voor de evaluatie van resilience. TNO ontdekte dat de klassieke biomarkers zoals bloedglucose en triglyceriden onveranderd bleven door de interventie, maar dat vooral hormonen en moleculen betrokken bij ontsteking anders reageren op de shake. Dit zijn de eerste moleculen die adapteren na de extra hoeveelheid calorieën en die signaleren dat het lichaam onder druk staat, tot het op een gegeven moment teveel is geworden en ziekte zich ontwikkelt.

Bron: TNO


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten