Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 August 2017

Veelbelovende immunotherapie tegen pinda-allergie

Door: Angela

Veelbelovende immunotherapie tegen pinda-allergie

Een combinatie van orale immunotherapie en probiotica is bij circa 63 procent van de kinderen ook na 4 jaar nog effectief tegen een pinda-allergie. Dat blijkt uit een Australische placebogecontroleerde studie onder 48 kinderen met een pinda-allergie, gepubliceerd in The Lancet.

Pinda-eiwit en probiotica

In het oorspronkelijke onderzoek werkte de immunotherapie met oplopende hoeveelheden pinda-eiwit in combinatie met probiotica (Lactobacillus rhamnosus) bij 82 procent van de 48 kinderen met een pinda-allergie. Na 18 maanden hadden zij geen allergische reacties meer op pinda. Na het onderzoek kregen deze kinderen het advies om pinda’s in hun voeding op te nemen. Na 4 jaar hebben de onderzoekers gekeken of deze kinderen nog steeds pinda’s aten. Dat bleek bij 80 procent het geval. De meeste anderen hadden allergische reacties gekregen na het eten van pinda, maar in geen van de gevallen ging het om anafylaxie.

‘Van genezing nog geen sprake’

Volgens de Stichting Voedselallergie bieden de ontwikkelingen perspectief, maar is het te stellig gezegd dat deze therapie kan genezen van pinda-allergie: ‘Dit kleine Australische onderzoek met probiotica is hoopvol, maar zal bij een grotere groep moeten worden overgedaan.’ Nog een kanttekening van de Stichting: ‘Het effect over nog langere tijd, 10 jaar, is nog onbekend, terwijl dat zeker van belang is bij ernstige reacties.’

Bronnen: Murdoch Children’s Research Institute en Stichting Voedselallergie


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten