Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 June 2015

Veel zitten en liggen maakt leven van ouderen korter

Door: Karine

Ouderen (ouder dan 60 jaar)  liggen of zitten overdag gemiddeld 10,3 uur. Dat is meer dan de gemiddelde persoon in iedere andere leeftijdsgroep. Sedentair gedrag eist zijn tol: de 25% meest sedentaire ouderen hebben 83% meer kans om binnen 4,5 jaar te overlijden, vergeleken met ouderen die minder vaak zitten of liggen. Ook neemt de mobiliteit van sedentaire ouderen sneller af. Dit concludeert Marjolein Visser, hoogleraar Gezond Ouder Worden bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en VUmc. Zij onderzocht de leefstijl van mensen ouder dan 60 jaar, met name hoeveel tijd men overdag zittend of liggend doorbrengt. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VWS.

Te weinig bewegen komt relatief vaker voor bij ouderen die in de stad of alleen wonen,  een hoge BMI hebben of die minder mobiel zijn.

Het onderzoek naar sedentair gedrag bij ouderen is een onderdeel van de Longitudal Aging Study Amsterdam (LASA) van de VU en VUmc. Hierbij volgden de wetenschappers 4,5 jaar een groep van 1278 mensen tussen de 60-98 jaar in hun dagelijkse bezigheden. Van de sedentaire tijd werd 30% besteed aan TV, maar ook lezen (16%), muziek luisteren (10%), computeren (9%) of een andere zittende hobby (9%) dragen bij aan de zittende leefstijl van ouderen.

Bron: VU


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten