Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 February 2016

Veel vis tijdens zwangerschap zorgt voor snellere groei kind

Door: Karine

Zwangeren die meer dan 3 keer per week vis eten krijgen baby’s met een snellere groei in de eerste levensjaren, en een hoger risico op overgewicht als kleuter. Dit blijkt uit internationaal onderzoek waaraan ook veel Nederlandse gezinnen hebben meegedaan, gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Meerlandenstudie

In het onderzoek is de groei van de kinderen van ruim 26.000 zwangeren gevolgd tot de leeftijd van 6 jaar. De gegevens zijn afkomstig van langlopende onderzoeken in 10 Europese landen en de Verenigde Staten.. De gemiddelde inname van vis door zwangeren varieerde van een ½ portie per week in België tot 4½ portie per week in Spanje. Hoge vissiname werd gedefinieerd als meer dan 3 maal per week, lage visinname als 1 maal per week of minder, en matige visinname er tussenin. Uit de 4 deelnemende Nederlandse onderzoeken blijkt dat de meeste zwangeren in Nederland aan de lage of matige kant zitten. Bijna een derde van alle onderzochte baby’s waren snelle groeiers in de eerste twee levensjaren, terwijl overgewicht voorkwam bij 19% van de kinderen op 4-jarige leeftijd en 15% op 6-jarige leeftijd.

Hoge visinname

Zwangeren met een hoge visinname (>3 keer per week) kregen kinderen die op 2-, 4- en 6-jarige leeftijd een hogere Body Mass Index (BMI) hadden dan zwangeren met een lagere visinname. Hoge visinname was ook geassocieerd met een grotere kans op snelle groei in de eerste 2 levensjaren, en een grotere kans op overgewicht op 4- en 6-jarige leeftijd, vergeleken met zwangeren met een lage visinname. Deze verschillen waren meer uitgesproken bij meisjes dan bij jongens.

Verontreiniging

Milieuverontreiniging van vis zou een verklaring kunnen bieden voor het verband tussen hoge visinname tijdens de zwangerschap en het risico op overgewicht bij kinderen, zo schrijven de auteurs van het artikel. Vis is een bekende bron van zogenoemde persistente organische verontreinigende stoffen in onze voeding (persistent organic pollutants, POP’s). Sommige van deze stoffen hebben een hormoonverstorende werking, die mogelijk bijdraagt aan het ontstaan van overgewicht. Er werden overigens in het onderzoek geen duidelijke verschillen gevonden tussen vette vis, magere vis en ander zeevoedsel (inktvis, schaal- en schelpdieren). Amerikaanse autoriteiten adviseren om niet meer dan 3 porties vis per week te eten.

 

Bron: Maastricht University

 

 

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten