Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 February 2012

Veel sporters last van maag en darmen

Door: Karine

Maagdarmklachten als steken in de zij, diarree en buikpijn, zijn een bekend verschijnsel bij recreatieve sporters. Rinze ter Steege, maag-darm-leverarts in opleiding, heeft het optreden van dergelijke klachten in kaart gebracht. Op 8 februari promoveerde Ter Steege op de resultaten van zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.  

De 1300 deelnemers aan zijn onderzoek liepen kortere of langere afstanden. Van hen had 45% tenminste één maagdarmklacht tijdens het lopen en 11% had last van ernstige klachten. Bijna 3% van de lopers had nog klachten gedurende 24 uur na het lopen. Ernstige inspanningsgebonden maag-darmklachten bleken vaker voor te komen bij enkele groepen deelnemers: sporters jonger dan 20 jaar, vrouwen en hardlopers die hadden gegeten en gedronken tijdens de loop maar dit niet gewend waren. 

Volgens Ter Steege is er nog weinig onderzoek gedaan naar het optreden van maag-darmklachten tijdens hardlopen, de oorzaken ervan en hoe het te voorkómen is. De algemene oorzaken voor het ontstaan van klachten zijn het bewegen van de ingewanden tijdens het sporten, een verstoorde beweeglijkheid van het maagdarmstelsel en een zuurstoftekort (ischemie). Zuurstoftekort van het maagdarmstelsel is aanwezig bij vele sporters tijdens forse inspanning en ontstaat doordat het bloed naar de spieren gaat in plaats van naar het maagdarmstelsel.

De ene persoon blijkt gevoeliger voor inspanningsgerelateerde maagdarmklachten dan de andere. Vooral bij onervaren hardlopers kunnen de klachten vervelend aanwezig zijn.

 Ter Steege adviseert sporters om te oefenen met het innemen van (vloeibaar) voedsel en drinken tijdens het sporten en hun lichaam eraan te laten wennen.

Bron: UMCG


Monique Van Kemenade, , 23 February 2012:
Leuk om te lezen! 1988..... 2 diëtisten, Monique van Kemenade en Wineke Remijnse, studeren af op een deelonderzoek van de Universiteit van Maastricht en inventariseerden maagdarmklachten bij triathleten en gingen op zoek naar mogelijke relaties met voedingsfactoren tijdens of de dag voor de triathlon. Benieuwd naar de bevindingen van 2012.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten