Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 August 2013

Veel fruittelers gebruiken nog steeds verboden gewasbeschermers

Door: Reina

Appelboom

Fruittelers gebruiken nog te vaak verboden middelen om hun gewassen te beschermen tegen insecten en ziektes. Dit blijkt uit de jaarlijkse controle van de NVWA onder 100 van de in totaal 3200 telers. Nog steeds is er bij ongeveer 1/3 van de controles sprake van het gebruik van niet toegelaten middelen. Ook is de administratie vaak niet op orde. De NVWA bekijkt welke acties nodig zijn om het naleefgedrag te verbeteren.

Bij 31 van de 56 perenbladmosters bleken niet in de peren toegelaten stoffen van gewas-beschermingsmiddelen te bevatten, bij appelbad bleek dit in 5 van de 23 monsters te zijn. Onjuist gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan er toe leiden dat resten van gewasbeschermingsmiddelen terechtkomen in het oppervlaktewater. Dit heeft schadelijke gevolgen voor mens, dier en milieu. Door gebruik van teveel of niet toegelaten middelen kunnen resten van bestrijdingsmiddelen in levensmiddelen achterblijven wat risico’s oplevert voor de voedselveiligheid.
De NVWA bespreekt de resultaten met de telers en het ministerie van Economische Zaken, en bekijkt welke acties nodig zijn om het naleefgedrag te verbeteren.

Het Voedingscentrum raadt aan om te allen tijde groente en fruit voor consumptie met water te wassen. Niet alle restjes van bestrijdingsmiddel verwijder je door te wassen. Een deel van het bestrijdingsmiddel zit namelijk in het product. Dat is volgens het Voedingscentrum niet erg, want de hoeveelheid is te klein om gevaarlijk te zijn voor de gezondheid.

Bron: NVWA en Voedingscentrum


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten