Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 October 2015

Vasten rond chemotherapie vermindert schade aan bloedcellen

Door: Reina

Vasten rond chemotherapie vermindert schade aan bloedcellen

Borstkankerpatiënten die rond hun chemokuur kortdurend vasten, ondervinden minder schade aan hun bloedcellen dan patiënten die wel eten. Dat blijkt uit een pilot-study, uitgevoerd door onderzoekers van het LUMC. De resultaten zijn gepubliceerd in BMC Cancer.

In de studie zijn 13 patiënten met borstkanker in een vroeg stadium (stadium 2 en 3) onderzocht, waarvan 7 vastten 24 uur vóór en 24 uur ná elke chemokuur. Het vasten betekent het volgen van een eiwit- en caloriearm dieet. Bij deze patiënten bleek 7 dagen later het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes significant hoger te liggen, vergeleken met de niet-vastende deelnemers. Ook werd er minder schade aangetroffen aan het DNA van witte bloedcellen. Het vasten leverde geen evidente bijwerkingen op.

Eiwit- en caloriearm dieet

Het onderzoeksteam wil nu via een grote vervolgstudie (DIRECT), bij 250 borstkankerpatiënten nagaan of langer vasten– dat wil zeggen, vanaf 3 dagen voor en de dag van de chemotherapie een eiwit- en caloriearm dieet – gedurende preoperatieve chemotherapie – een nog gunstiger effect heeft. Als het vervolgonderzoek positieve resultaten oplevert, kan het dieet snel geïmplementeerd worden in het behandeltraject van borstkankerpatiënten.

Minder schade aan gezonde cellen

In proefdieronderzoek is al eerder aangetoond dat een dieet minder schade oplevert aan gezonde cellen en zelfs de tumor aanpakt. Daarom zullen de onderzoekers ook kijken of hun aanpak naast het beschermen van de gezonde cellen tijdens de chemotherapie óók de schadelijke tumorcellen beter bestrijdt. De onderzoekers denken dat door het vasten gezonde cellen zichzelf beter beschermen door hun energie te stoppen in herstel en behoud. Tumorcellen, door hun mutaties volledig gericht op groei, kunnen dat niet en zijn daardoor extra kwetsbaar.

Bron: LUMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten