Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 July 2016

Vaker hypoglykemie door te intensieve behandeling van diabetes

Door: Angela

Vaker hypoglykemie door te intensieve behandeling van diabetes

Diabetespatiënten vanaf 75 jaar en/of met ernstige comorbiditeit slikken regelmatig te zware tabletten om hun glucosewaarden naar beneden te krijgen. Door deze overbehandeling verdubbelt de kans op een hypoglycemie. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1 miljoen Amerikanen, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

Waarschuwing

Ruim 1 op de 5 Amerikanen met diabetes type 2 krijgt een intensievere behandeling dan de richtlijnen adviseren, zo blijkt uit het onderzoek. De onderzoekers waarschuwen voor de risico’s van te intensieve glucoseverlagende therapie. Zij vinden dat de nadelen van stringente glucoseregulatie niet opwegen tegen de voordelen bij mensen die door hun leeftijd of algehele gezondheid niet oud genoeg zullen worden om.

Lagere streefwaarden

In de richtlijnen voor gezonde, jonge individuen staat dat men dient te streven naar lage bloedglucosewaarden. Maar omdat oudere patiënten of mensen met ernstige andere ziekten een verhoogd risico op gevaarlijk lage bloedglucosegehaltes hebben, gelden voor hen minder strikte streefwaarden. In de praktijk worden die echter niet altijd gehanteerd, zo blijkt dus uit het onderzoek.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten