Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 February 2012

Update in klinische en transmurale voeding

Door: Angela

Alliantie Voeding Gelderse Vallei

Van vitamines tot refeeding syndroom. Diverse onderwerpen passeerden de revue op het 5e Nationale Voedingscongres, dat op 14 februari in Ede is bezocht door ruim 300 deelnemers. Onder hen veel diëtisten, die tijdens de opening van het congres een hart onder de riem kregen van de voorzitter van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei, Diederic Klapwijk. Hij stelde: ‘Het is van de zotte dat de diëtist uit het basispakket is gehaald. We moeten met z’n allen blijven strijden om dat teruggedraaid te krijgen.’

Het congres gaf een mooie update van nieuwe ontwikkelingen in klinische en transmurale voeding. Zo vroeg prof. Roger Bouillon zich af of vitamine D een “magic bullet” is. Deze bijna 70-jarige endocrinoloog van de Katholieke Universiteit Leuven vertelde dat zo goed als alle cellen en weefsels in ons lichaam vitamine D receptoren bezitten. Bouillon: ‘Nog opmerkelijker is dat zo’n 3% van alle genen onder controle staan van de actieve vorm van vitamine D. En die genen zijn echt niet allemaal nodig voor de calcium-homeostase. Uit onderzoek blijkt dat de kans op colonkanker 59% hoger is bij een lage vitamine D status. Vitamine D lijkt ook belangrijk voor de spieren, het immuunsysteem en hart- en bloedvaten. Toch waarschuwt Bouillon voor te hoog gespannen verwachtingen, want er zijn nog maar weinig interventiestudies gedaan. Wel adviseert hij te streven naar een bloedwaarde van 50 nmol/L voor volwassenen. Overigens vindt de Nederlandse Gezondheidsraad deze waarde alleen nodig voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar. Voor volwassenen wordt 30 nmol/L als streefwaarde gehanteerd.   

Een andere presentatie ging over het refeeding syndroom; metabole verstoringen die optreden binnen 4 dagen na starten met voeden na een ernstige en langdurige ondervoeding. ‘Een lastig onderwerp dat niet eenvoudig is te vatten in een protocol’, aldus dr. Ben Witteman, maag-darm-lever-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Verschillende ziekenhuizen zijn volgens Witteman bezig met het opstellen van het protocol. Hij pleit daarom voor een landelijk protocol. Volgens Witteman zouden patiënten met kans op het refeeding syndroom voor het starten met voeden standaard thiamine (100 mg intraveneus) moeten krijgen. En bij hoog risico patiënten zou de voeding langzaam opgebouwd moeten worden, waarbij extra glucose infusie en koolhydraatrijke maaltijden worden vermeden. Het probleem ontstaat namelijk door het abrupt overschakelen van een vet- en eiwitmetabolisme naar een koolhydraatmetabolisme met insulinetoename.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten