Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 July 2014

Uniek voedingsprotocol voor IC-patiënten

Door: Reina

IC apparaat

Als ernstig zieke patiënten zo snel mogelijk de juiste hoeveelheid eiwit, calorieën en vitamines toegediend krijgen, bevordert dat hun overleving en herstel. De Intensive Care (IC) van Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een speciaal voedingsprogramma voor IC-patiënten ontwikkeld en behaalt daar goede resultaten mee.

Bij opname voert men een aantal gegevens ingevoerd in het elektronisch patiëntendossier van de IC, zoals het gewicht, de lengte en de (voedings-)toestand van de patiënt. Aansluitend wordt exact en automatisch uitgerekend welke voeding in welke hoeveelheid aan de patiënt moet worden gegeven, door sondevoeding, eiwittoevoegingen, parenterale voeding of een combinatie daarvan. Vervolgens worden elk uur de voedingsbalans bijgehouden. Verpleegkundigen en artsen kunnen op basis daarvan de voeding bijstellen om de patiënten de beste kans op herstel te geven.

Voedingsberekeningen voor IC-patiënten zijn ingewikkeld, omdat ook (veel) medicijnen en infusen van invloed zijn. Daarom doet een computer het rekenwerk. Dit rekenprogramma is ontwikkeld op basis van onderzoek door ICT-specialist/IC-verpleegkundige Dick van Blokland en intensivist Arthur van Zanten. In een werkgroep stelden zij samen met teamleden van de IC en diëtisten het voedingsprogramma op. Inmiddels wordt het IC-voedingsprotocol op enkele plaatsen in Nederland, maar ook in Azië en in het Midden-Oosten toegepast.

Bron: De Gelderse Vallei


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten