Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 May 2014

‘Type 2 diabetes is te voorkomen’

Door: angela

3e arts en voeding congres

‘Er is een kentering gaande’, zo opende Martijn van Beek van Stichting Voeding Leeft op 23 mei het 3e “Arts en voeding” congres in Leiden. ‘Vroeger kwamen er pakweg 20 artsen naar een congres over voeding, nu zijn dat er ruim 200.’ Het congres stond in het teken van insulineresistentie en de omkeerbaarheid daarvan door voeding. Prof.dr. Hanno Pijl, internist in het Leids Universitair Medisch Centrum was 1 van de sprekers. Hij is er absoluut van overtuigd dat type 2 diabetes volledig is te voorkomen. Pijl: ‘Door overvoeding ontstaat er in het lichaam een chronisch ontstekingsproces, dat de basis vormt voor onder meer insulineresistentie.’ Volgens Pijl is de inflammatoire respons het hoogste als verzadigd vet wordt gecombineerd met koolhydraten. De vetzuuroxidatie wordt dan geremd en de “de novo” lipogenese uit glucose gestimuleerd, waardoor het gehalte aan triglyceriden en very-low-density-lipoproteïnen (VLDL) stijgt. Pijl heeft de volgende voedingsadviezen voor zijn diabetespatiënten, waarvan hij in de praktijk merkt dat ze daar baat bij hebben:

  • elke dag een handje ongezouten noten
  • minimaal 2 keer per week vette vis
  • vooral mager vlees
  • veel groenten en fruit
  • vermijd industrieel geproduceerde voedingsmiddelen
  • matig de inname van koolhydraten
  • kies altijd voor volkoren producten
  • braden in olijfolie
  • water, koffie en thee in plaats van frisdrank
  • minimaal 30 minuten matige inspanning per dag

Pijl ziet bij voedingsgerelateerde ziekten een belangrijke rol weggelegd voor diëtisten: ‘Artsen weten niets van voeding. Ook al wordt er in het curriculum tegenwoordig meer aandacht besteed aan voeding, artsen zullen er nooit evenveel vanaf weten als diëtisten.’ 


Redactie Nieuws voor+dëtisten, redacteur, 02 June 2014:
@J Hart Prof Pijl adviseert om te matigen met koolhydraten, maar als er dan toch koolhydraatrijke producten worden genomen, te kiezen voor de volkoren varianten. En bij olijfolie voegde hij er later aan toe om geen vierge te gebruiken bij het verhitten. Ook kokosolie noemde hij later.
J Hart, Verpleegkundige, 02 June 2014:
Toch weer fruit en die volkoren producten!
Witte meel is slecht, volkoren is een beetje minder slecht.
Zo wordt dat toch uitgelegd?
En olijfolie zou niet HEET mogen worden!
Wat is er mis met boter? Of spekvet?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten