Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 October 2013

Tryptofaan bevordert onderling vertrouwen

Door: Reina

Tryptofaan bevordert onderling vertrouwen

Na het eten van voedsel met tryptofaan krijgen mensen meer vertrouwen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek gepubliceerd in Psychological Science.

De onderzoekers gaven aan 1 groep proefpersonen sinaasappelsap met toegevoegd tryptofaan te drinken, terwijl een andere groep een placebo kreeg. Daarna speelden de proefpersonen een “trust game”. Dat is een taak die vaak gebruikt wordt om te meten hoe groot het vertrouwen is dat de ene proefpersoon in de andere proefpersoon heeft. De ene proefpersoon (trustor) kreeg € 5,- en mocht zelf bepalen hoeveel van dat bedrag hij elke keer aan de andere proefpersoon (trustee) gaf. Dat leverde hem extra geld op, maar alleen als de andere partij genoeg geld teruggaf. De hoeveelheid geld die de trustor aan de trustee overmaakte, diende als graadmeter van wederzijds vertrouwen. Proefpersonen die tryptofaan hadden ingenomen, gaven significant meer geld aan de ander dan degenen die een placebo hadden gekregen.

Onderzoeker psycholoog Lorenza Colzato: ‘Dit resultaat ondersteunt het idee dat we zijn wat we eten: ons voedsel heeft invloed op onze gemoedstoestand. Een voedingsmiddelen zou dus kunnen werken als een zogenoemde cognitive enhancer, die invloed heeft op de manier waarop iemand denkt en de fysieke en sociale wereld waarneemt. In het bijzonder kan de inname van tryptofaan op een goedkope, efficiënte en gezonde manier wederzijds vertrouwen en daarmee samenwerking tussen personen bevorderen.’ Tryptofaan zit van nature in onder andere vis, sojaproducten, eieren, kikkererwten en spinazie.

Bekijk hier een 3 minuten durend filmpje over het onderzoek.

Bron: NWO


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten