Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 February 2016

Training verbetert welbevinden na chemotherapie

Door: Karine

Training na chemotherapie

Na chemotherapie verbetert fysieke training het welbevinden en vermindert het vermoeidheid. Hoog intensieve training heeft daarbij de voorkeur. Dit blijkt uit de zogenoemde Resistance and Endurance exercise after Chemotherapy (REACT)-studie. Dit is een onderzoek van het VUmc en Máxima Medisch Centrum, dat recent is gepubliceerd in het tijdschrift BMC Medicine.

Intensief trainen

Internationaal erkende richtlijnen bevelen fysieke training aan als onderdeel van de (na)zorg voor kankerpatiënten. Tot op heden was het onduidelijk hoe intensief patiënten na behandeling van kanker moeten trainen. In deze studie is een hoog intensief kracht- en duurtrainingsprogramma vergeleken met een laag tot matig intensief trainingsprogramma en een controlegroep. De 277 deelnemers waren patiënten die de behandeling met chemotherapie onlangs hadden afgerond. Gemeten zijn het uithoudingsvermogen, de spierkracht en de ervaren vermoeidheid. Hiernaast zijn in het onderzoek meegenomen de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven, het dagelijks functioneren, stemmingen en de (verstoring van de) slaap.

Minder vermoeidheid

Uit  het onderzoek blijkt dat het veilig is om na de behandeling van kanker te trainen en dat het positieve effecten heeft. Het hoog intensieve trainingsprogramma heeft de voorkeur wanneer men het uithoudingsvermogen en de kwaliteit van leven wil verbeteren. Verder bleken het hoog en laag tot matige intensieve trainingsprogramma vergelijkbare effecten te hebben: beide groepen voelden zich minder moe  en functioneerden fysiek beter.
Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten