Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 May 2017

Training is onmisbaar bij afvallen ouderen

Door: Karine

Een afslankdieet in combinatie met krachttraining en conditietraining voorkomt verlies van spierkracht en botmassa bij obese ouderen. Dat blijkt uit een klinische studie onder 160 obese ouderen, waarbij de effectiviteit van verschillende vormen van lichaamsbeweging bij een energiebeperkt dieet werd getest. De studie is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Gewichtsverlies bij ouderen
Obesitas is ongezond voor iedereen, dus ook voor ouderen. Maar gewichtsverlies leidt in deze leeftijdscategorie vrij snel tot ongewenst verlies van spier- en botmassa. In deze studie werd gezocht naar een training die dit kan tegengaan. De 160 obese ouderen kregen 6 maanden lang een energiebeperkt voedingsadvies, plus 1 van de 3 trainingsprogramma’s: conditietraining, krachttraining of een combinatie van krachttraining met conditietraining. Er was ook een controlegroep die geen dieet of trainingsprogramma kreeg. Na 6 maanden werd een conditie- en krachttest uitgevoerd. Ook werden de lichaamssamenstelling en botdichtheid gemeten.

Resultaten
In alle interventiegroepen nam het gewicht met 9% af, in de controlegroep veranderde het gewicht niet. De spiermassa en de botmassa daalden in alle interventiegroepen, maar het minst in de krachttrainingsgroep en de combinatiegroep. De groep die het best scoorde op de conditie- en krachttest was de groep die conditietraining en krachttraining had gecombineerd. Alle groepen scoorden beter dan de controlegroep. De onderzoekers concluderen dat een combinatie van conditietraining en krachttraining het meest effectief is bij gewichtsverlies van obese ouderen.

Bron: New England Journal of Medicine


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten