Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 March 2014

Toegevoegd suiker verhoogt cardiovasculaire sterfte

Door: Angela

Toegevoegd suiker

Ruim 70% van de Amerikanen krijgt meer dan 10 energie% toegevoegde suikers binnen en dat verhoogt het risico op cardiovasculaire sterfte. Amerikaanse onderzoekers concluderen dit op basis van prospectief bevolkingsonderzoek onder bijna 12.000 volwassenen, die bijna 15 jaar zijn gevolgd. Het onderzoek is gepubliceerd in JAMA.

Bij een inname van 10-25 energie% toegevoegde suikers is het risico op cardiovasculaire sterfte 30% hoger dan bij een inname van minder dan 10 energie%. Circa 10% van de Amerikanen heeft een inname van meer dan 25 energie% toegevoegde suikers, wat gepaard gaat met een bijna 3 keer zo grote kans op cardiovasculaire sterfte.

Volgens de onderzoekers is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar het directe effect van toegevoegde suikers op hart- en vaatziekten. De meeste onderzoeken hebben gekeken naar het effect van toegevoegde suikers op risicofactoren als overgewicht en hypertensie. Overigens is de inname van toegevoegde suikers gedaald van 17 energie% in 1999-2005 tot 15 energie% in 2005-2010.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten