Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 February 2016

Tips voor een effectiever consult

Door: Angela

Tips voor een effectiever consult

Slechts de helft van de adviezen die (para)medici geven, wordt in de praktijk opgevolgd. Coachen in plaats van voorschrijven bevordert de therapietrouw. Dat stelde prof. Paul Brand, kinderarts in het Isala ziekenhuis in Zwolle, tijdens het symposium “Van mond tot kont” op 18 februari in Utrecht.

Herhaling heeft geen zin

‘Het is goed onderzocht dat het herhalen van voorlichting zinloos is bij het bevorderen van therapietrouw’, benadrukte Brand. Volgens hem zijn er 3 oorzaken van therapie-ontrouw: ‘We denken vaak dat er sprake is van onwetende therapie-ontrouw; de patiënt snapt de behandeling niet. Maar dit komt slechts bij een minderheid van de patiënten voor.  Een andere vorm is chaotische therapie-ontrouw; de patiënt vergeet het, vaak door andere problemen en prioriteiten. Ook dit is niet de meest voorkomende oorzaak. Wat het meest vaak voorkomt is bewuste therapie-ontrouw. Hierbij hebben patiënten sterke denkbeelden over ziekte en behandeling. Ze erkennen de deskundigheid van de arts, maar kennen hun eigen lichaam of hun eigen kind het beste.’

Empathisch luisteren

Volgens Brand moeten artsen en paramedici geen behandelingen meer voorschrijven, maar de patiënt coachen. En dat vraagt andere vaardigheden zoals empathisch luisteren. Brand begint zijn consulten tegenwoordig met de vraag wat de patiënt wil bespreken. Niet zijn eigen punten staan centraal, maar de wensen, vragen en zorgen van de patiënt. Wijken de denkbeelden over ziekte en behandeling van de patiënt af, dan vraagt hij eerst om toestemming voor hij informatie geeft. Uiteindelijk is het doel samen tot een behandelplan te komen, waarbij de patiënt uiteindelijk beslist. Dat deze methode werkt, blijkt uit de hoge therapietrouw van inhalatiecorticosteroïden die Brand bereikt bij kinderen met astma. Internationaal is de therapietrouw bij deze groep tussen 40 en 60%, terwijl dat 84% is in het Isala. (AS)


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten