Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 October 2016

Tieners eten meer fruit dan 5 jaar geleden

Door: Angela

Tieners eten meer fruit dan 5 jaar geleden

In 5 jaar tijd is de consumptie in Nederland gedaald van aardappelen (ruim -15%), alcohol (ruim -10%), zuivel (ruim -10%) en vlees (ruim -5%). Ook zijn Nederlanders bijna 15% minder vetten en oliën en ruim 5% minder koek en gebak gaan eten. De hoeveelheid groente, fruit en graanproducten bleef ongeveer gelijk. Opvallend is dat kinderen van 9 tot 18 jaar 20% meer fruit zijn gaan eten in 5 jaar tijd; ze consumeren nu gemiddeld 94 gram per dag. Dit zijn de tussenresultaten van de jaren 2012-2014 van de voedselconsumptiepeiling 2012-1016 op basis van gegevens van ruim 2.000 Nederlanders tussen 1 en 79 jaar. De eindresultaten over de volledige onderzoeksperiode worden eind 2018 verwacht.

41% dierlijk

Een Nederlander consumeert gemiddeld per dag ruim 3 kg aan eten en drinken. Ongeveer 2 kg hiervan is in de vorm van dranken, exclusief zuivel. Van de overige voedingsmiddelen is 41% van dierlijke oorsprong. Brood en zuivel zijn populair: dit consumeren we bijna dagelijks. Vlees en groenten worden op 6 dagen per week gegeten, fruit op bijna 5 dagen in de week en aardappelen op ongeveer de helft van de dagen. Eieren eten we gemiddeld 1 à 2 dagen per week. Vis en peulvruchten worden minder vaak gegeten: vis bijna 1 keer per week en peulvruchten minder dan 1 keer per 2 weken. De samenstelling van het voedingsmiddelenpakket verschilt nauwelijks per leeftijd. Uitzondering hierop is dat kinderen relatief meer zuivel en fruit consumeren en volwassenen meer drinken (zowel alcoholische als non-alcoholische dranken).

3 hoofdmaaltijden

Nederlanders eten verspreid over de dag en avond en over het algemeen 3 hoofdmaaltijden per dag. De meeste mensen ontbijten tussen 7.30 en 9.00 uur, lunchen tussen 12.00 en 13.00 uur en eten rond 18.00 uur een avondmaaltijd. Nederlanders eten vooral thuis (80%). Voedingsmiddelen die vaker buitenshuis worden gegeten zijn koek, gebak, fruit en vis. Alcoholische dranken en vis worden relatief vaak in restaurants gebruikt. Adolescenten en volwassenen eten relatief meer op school of op het werk (respectievelijk 15 en 19%) en 50-plussers juist meer thuis (85%).

Bronnen: Nieuwsbericht RIVM en factsheet Voedselconsumptie in Nederland, wat waar en wanneer?


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten