Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 March 2013

Thuis meten buikomvang is betrouwbaar

Door: Karine

middelomtrek

Het zelf laten opmeten van de buikomvang bij ogenschijnlijk gezonde mensen is een betrouwbare en goed uitvoerbare eerste stap om het metabool syndroom op te sporen, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.

In het onderzoek werden 11.862 mannen en vrouwen tussen de 20 en 70 jaar in de gemeente IJsselstein via hun huisartsenpraktijk uitgenodigd om deel te nemen. Van de 5.558 mensen die hierop hebben gereageerd, bleken er 2.004 een vergrote buikomvang te hebben. De buikomvang werd zelf thuis bepaald met een meetlint.

Bij een buikomvang van meer dan 102 cm bij mannen of 88 cm bij vrouwen, werden mensen uitgenodigd voor verder onderzoek naar mogelijke andere risicofactoren. De meting thuis bleek betrouwbaar. Van de 1.721 personen met een vergrote buikomvang die nader onderzocht werden, voldeden er 473 aan de definitie voor het metabool syndroom. Bijna de helft van hen was jonger dan 50 jaar.

Patiënten met het metabool syndroom ontvingen vervolgens via hun eigen huisartsenpraktijk uitgebreide uitleg over de bevindingen en leefstijladviezen. Na een jaar bleek dat dit gezondheidsadvies goed was opgevolgd: 50% was meer gaan bewegen, 17% van de rokers was gestopt en het gemiddelde gewichtsverlies was 2,1 kilogram. Na 3 jaar is bij de meeste patiënten nog steeds een duidelijke verbetering zichtbaar. Meer dan de helft (53%) voldeed niet meer aan de definitie van het metabool syndroom.

Bron: UMC Utrecht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten